بررسی الگوی پروتئوم محور جنین گندم (Triticum aestivum) تحت تنش خشکی در دو رقم حساس و متحمل به خشکی طی فاز دوم جوانه زنی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_1397
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 607
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی شایان فر

دانشآموخته کارشناسی ارشد

رضا توکل افشاری

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

هوشنگ علیزاده

استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

چکیده

تنش خشکی یکی از مهمترین تنشهایی است که سبب کاهش در عملکرد گیاهان زراعی میشود. اولین مرحله در سیکل زندگی گیاه، جوانه زنی است که به شدت از تنش خشکی آسیب میپذیرد. تنش خشکی بر بسیاری از فعالیتهای مولکولی از جمله تغییر در الگوی پروتئوم به ویژه در ناحیه محورجنین بذر تاثیر بسزایی دارد. به منظور فهم اثر تنش خشکی بر تغییرات پروتئینی طی جوانهزنی، مطالعه ای در این راستا انجام شد. اثر تنش خشکی ( 12 - بار) بر الگوی پروتئینی محور جنین گندم (سرداری و قدس به ترتیب مقاوم و حساس) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در فاز دوم جوانهزنی بررسی شد. نتایج حاکی از اثرات نامطلوب تنش خشکی بر درصد جوانه زنی گزارش شد. تجزیه ژلهای الکتروفورز دوبعدی نشان داد که 1000 لکه تکرارپذیر در الگوی پروتئینی مشاهده شد که 25 لکه در سطح 5 درصد تفاوت معنیداری را نشان دادند. به نظر میرسد که پروتئینهای افزایش بیان یافته در ارقام مقاوم در گروه پروتئینهای مرتبط با تنش و متابولیسم کربوهیدارتها و در ارقام حساس میتواند پروتئینهای افزایش بیان یافته مرتبط با بازدارنده های آلفا آمیلازی باشند. نتایج نشان داد که فراوانی این پروتئینها تحت تنش خشکی به شدت و مقدار تنش و زمان آبنوشی بستگی دارد.

کلیدواژه ها

جوانه زنی، پروتئومیکس، محور جنین بذر، گندم نان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.