ارزیابی عملکرد ارقام و لاین های جو در شرایط تنش خشکی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_1069
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 578
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد شریفی الحسینی

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

حمید رضا کمیلی

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

در این تحقیق عملکرد لاین های جدید و امید بخش جو M-88-5, M-87-19, M-87-14 , M-87-10 و M-88-16 که حاصل گزینش از لاین های آزمایش یکنواخت سراسری جو در اقلیم معتدل کشور هستند با ارقام نصرت و یوسف به عنوان شاهدمورد بررسی و مقایسه قرار گرفتند. این بررسی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار و 7 تیمار در اراضی زارعین شهرستان گناباد و فیض آباد بصورت آنفارم در سال زراعی 91-90 اجرا گردید. هر لاین بر روی 12 خط 10 متری بفواصل خطوط 20 سانتیمتر در سه خط روی 4 پشته کشت شد که مساحت هر لاین 24=10×2/4 متر مربع بود.آبیاری در این دو آزمایش پس از ظهور سنبله قطع شده تا تنش خشکی انتهای فصل اعمال شود . برداشت نیز پس از حذف نیم متر از ابتدا و انتهای کرت به خاطر از بین بردن اثرات حاشیه ای از دو پشته وسط به مساحت 10/8=9×1/2 متر مربع صورت پذیرفت. پس از تجزیه واریانس ساده و مرکب، میانگین ها با آزمون دانکن در سطح 5 درصد مورد مقایسه آماری قرار گرفتند . نتایج حاصل از تجزیه مرکب تفاوت معنی داری را بین دو محیط آزمایش برای عملکرد دانه نشان نداد. اثر ژنوتیپ بر صفات عملکرد دانه، ارتفاع بوته، تعداد روز تا ظهور سنبله ،تعداد روز تا رسیدگی و طول سنبله در سطح یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین عملکرد دانه در دو منطقه نشان داد که بیشترین میانگین عملکرد دانه را لاین های 16-M-88 و M-87-19 در بین لاینهای انتخابی به ترتیب با عملکرد دانه 4666 و 4390 کیلوگرم در هکتار را در شرایط تنش خشکی به خود اختصاص دادند.این دو لاین در هر دو منطقه گناباد و فیض آباد از برتری عملکرد و شرایط مطلوبی برخوردار بوده که برای آزمایشات تحقیقی _ ترویجی سال بعد مورد گزینش می باشند .

کلیدواژه ها

جو ،لاین های امید بخش، تنش خشکی آخر فصل ، ژنوتیپ

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.