ارزیابی مقاومت نسبی به بیماری سفیدک پودری در ارقام تجاری و تعدادی از لاین های امید بخش جو به روش اندازه گیری سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0977
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 882
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا اقنوم

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد

محمدعلی دهقان

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

حمید رضا نیکخواه

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج

محمود ناظری

مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد

چکیده

سفیدک پودری جو با عامل قارچی Blumeria graminis f.sp. Hordei یکی از مهمترین بیماری ها در مناطق مهم تولید جو در ایران می باشد. تا کنون بیش از یکصد ژن مقاومت نژاد- اختصاصی برای این بیماری شناخته شده است، در عین حال اغلب این منابع مقاومت تک ژنی در طول چند سال پس از کشت در سطح وسیع بعلت ظهور نژادهای فیزیولوژیک جدید پاتوژن بی اثر شده اند. لذا به نژاد گران همواره در جستجو برای یافتن منابع مقاومت نسبی که مقاومت آنها معمولا توسط چند ژن با اثر کم کنترل می شود ومی تواند برای مدت طولانی موثر باشد، می باشند. این تحقیق با هدف ارزیابی مقاومت و شناسایی ژنوتیپ های با سطح مقاومت نسبی بالا در بین لاین های امید بخش، لاین های کاندید معرفی و تعدادی از ارقام تجاری جو با برنامه به نژادی جو اجرا شد. ارزیابی مقاومت در مرحله گیاه کامل و در شرایط آلودگی طبیعی در ایستگاههای تحقیقاتی طرق(مشهد)، و عراقی محله(گرگان) به ترتیب به روش اندازه گیری سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری و میزان نهایی آلودگی انجام گردید. بر اساس نتایج از تعداد 56 رقم و لاین بررسی شده در گرگان 6 لاین مقاوم، 25 لاین نیمه حساس و 25 لاین حساس ارزیابی شدند. همچنین نتایج ارزیابی مقاومت نسبی ارقام و لاین ها به روش اندازه گیری سطح زیر منحنی پیشرفت بیماری نشان داد که در 54 درصد از ارقام و لاین ها مورد بررسی سطح نسبی زیر منحنی پیشرفت بیماری کمتر از 50 درصد بوده است. نتایج این بررسی می تواند در انتخاب و معرفی ارقام جدید و نیز در مدیریت سفیدک پودری در مناطق مستعد این بیماری مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه ها

نژادی جو، سفیدک پودری، مقاومت به بیماری، منحنی پیشرفت بیماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.