القای ریشه مویین در گیاه کتان سفید بواسطه آگروباکتریوم رایزوژنز

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0949
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 834
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مریم حسین پور برنج آباد

دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مراد جعفری

استادیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

مرتضی قدیم زاده

استادیار، گروه اصلاح و بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

چکیده

ریشه های مویین منبع ارزشمندی برای تولید ترکیبات مهم دارویی گیاهان هستند. بسیاری از گونه ها ی گیاهی به آگروباکتریوم رایزوژنز حساس می باشند و تلقیح آنها با این باکتری منجربه القا ی ریشه های مویین می گردد. این ریشه ها در اثر تلفیق بخشی از DNA پلاسمید القاکننده ریشه به درون ژنوم گیاه به وجود می آیند . گیاه کتان سفید (Linum album) دارای ترکیبات لیگنانی مانند پودوفیلوتوکسین می باشد که به دلیل خواص ضد سرطانی اهمیت دارویی زیادی دارد. در این تحقیق ریزنمونه های میانگره، کوتیلدون و برگ کتان سفید، به منظور القای ریشه های مویین بواسطه سویه A13 آگروباکتریوم رایزوژنز استفاده شد. آنالیز آماری تعداد ریشه های القایی این آزمایش درقالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام شد و برای تأیید درج قطعه T-DNA در ژنوم ریشه های مویین از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با استفاده از آغازگر اختصاصی برای تکثیر همزمان بخش هایی از ژن های rolA و rolB آنالیز ملکولی انجام گرفت . نتایج حاصل از آنالیز آماری نشان داد که ریزنمونه های کوتیلدون بیشترین تعداد ریشه (6-7 ریشه در هر ریزنمونه) و برگ کمترین تعداد ریشه (2-3 ریشه در هر ریزنمونه) را تولید کردند و میانگره ها هیچ ریشه ای تولید نکردند. آنالیز PCR همراه با رشد سریع ریشه ها در یک محیط کشت بدون هر گونه تنطیم کننده رشد مویین بودن ریشه ها را تایید نمود.

کلیدواژه ها

آگروباکتریوم رایزوژنز، ریزنمونه، ریشه مویین، کتان سفید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.