ارزیابی مقادیر سدیم، پتاسیم و نسبت آنها در پانزده رقم کلزا در سطوح مختلف شوری

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0944
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 588
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

کتایون حمیدی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

هومن راضی

استادیار بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

عباس عالم زاده

استادیار بخش زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز

چکیده

پایین بودن غلظت سدیم سیتوزولی و افزایش نسبت یون پتاسیم به سدیم یکی از معیارهای تحمل شوری است. به منظور بررسی سدیم، پتاسیم و نسبت آنها به عنوان معیارهای تحمل به شوری، پانزده رقم کلزا (آدریانا، زرفام، اکاپی، کرج 1، طلایه، کوپر، SLM046 ،Karun ،Champlain ،NK-Alamir ،NK-Karibik ،NK-Octans ،NK-Avaitor ،Modena و Opera) در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سه سطح شوری (1/2 و 6/2 و 9/3 دسی زیمنس بر متر) مورد ارزیابی قرار گرفتند. تیمار شوری در مرحله چهار برگی بر گیاهچه ها اعمال شد. نتایج نشان داد که طی تنش شوری تجمع یون سدیم در شاخساره و ریشه گیاه افزایش مییابد که میزان آن بستگی به رقم داشت. رقم SLM046 دارای بیشترین میزان نسبت پتاسیم به سدیم شاخساره و ریشه و رقم کوپر دارای کمترین میزان نسبت پتاسیم به سدیم شاخساره و ریشه بود. به منظور دسته بندی رقمها و تفکیک رقمهای مقاوم و حساس بر اساس مقادیر یونی از روش تجزیه به مولفه های اصلی و نمودار بای پلات استفاده شد. رقم SLM046 به عنوان متحملترین و رقم کوپر به عنوان حساسترین رقم به شوری شناسایی گردیدند.

کلیدواژه ها

کلزا، تحمل شوری، سدیم، پتاسیم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.