ارزیابی صفات موفولوژیکی سه رقم برنج (Oryza sativa L.) به سطوح مختلف نیتروژن در دو نظام کشت غرقابی و هوازی تغییر یافته

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0908
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 759
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عطااله شاهسواری آهنگر

دانشجوی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، (نویسنده مسوول)

ابراهیم زینلی

استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

همت اله پیردشتی

دانشیار گروه زراعت، پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

بهمن امیری لاریجانی

محقق مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز

چکیده

این پژوهش به منظور بررسی صفات مورفولوژیکی سه رقم برنج به مقادیر مختلف نیتروژن در دو سامانه کشت غرقابی و هوازی به صورت کرتهای خردشده فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1392 اجرا شد. عامل اصلی دو سامانه کشت (غرقابی و هوازی تغییر یافته) و عاملهای فرعی دو عامل کود نیتروژن در چهار سطح ( 0، 40، 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و ارقام برنج (طارم، کشوری و پژوهش) در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس بیانگر معنیدار بودن اثر متقابل سامانه کشت و کود بر صفات طول ریشه و وزن خشک ریشه و همچنین اثر متقابل رقم و کود بر تمامی صفات مورد بررسی بود. براساس جدول برهمکنش سامانه کشت و کود، در سامانه کشت هوازی تغییر یافته طول ریشه تا 80 کیلوگرم کود نیتروژن افزایش و سپس کاهش یافت. با این وجود بیشترین وزن خشک ریشه در این سامانه با مصرف 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار مشاهده شد. نسبت وزن خشک اندام هوایی به ریشه در سامانه کشت غرقابی با مصرف کود نیتروژن از صفر تا 120 کیلوگرم در هکتار به طور خطی افزایش یافت در حالی که در سامانه کشت هوازی تغییر یافته تا مصرف 80 کیلوگرم در هکتار افزایش و سپس کاهش یافت. بیشترین عملکرد شلتوک در رقم کشوری و تیمار کودی 80 و 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (به ترتیب حدود 700 و 730 کیلوگرم در متر مربع) به دست آمد. بنابراین به نظر میرسد با تغییر سامانه کشت از غرقابی به هوازی تغییر یافته امکان دستیابی به عملکرد مناسب و قابل قبول با مصرف آب کمتر وجود دارد.

کلیدواژه ها

برنج، ریشه، سامانه کشت، نیتروژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.