بررسی ترکیب اسیدهای چرب و مقدار روغن استخراج شده از میوه 16 رقم زیتون ایرانی و خارجی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0893
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 769
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا امیری نودیجه

دانشجوی دکتری ژنتیک مولکولی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری - تهران

مهدی حسینی مزینانی

عضو هیات علمی پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری - تهران

مهدی طاهری

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جهاد کشاورزی - زنجان

کریم مصطفوی

کارشناس ارشد باغبانی ایستگاه تحقیقات زیتون طارم - زنجان

چکیده

مقدار روغن موجود در میوه زیتون به عنوان یک عامل مؤثر در انتخاب رقم برای کاشت باغی زیتون بوده و کیفیت اسیدهای چرب هر رقم نیز به عنوان شاخص تعیین کیفیت به حساب می آیند. در بین انواع اسیدهای چرب زیتون، بالابودن اولئیک اسید و به خصوص نسبت اولئیک به لینولئیک اسید به عنوان شاخص کیفی اصلی برای روغن زیتون در حفظ سلامتی و جلوگیری از بیماریهای قلبی - عروقی به واسطه تنظیم میزان کلسترول خون انسان معرفی میشود. به دست آوردن زمان مناسب رسیدگی میوه که بالاترین مقدار روغن را دارا بوده و در عین حال، از بیشترین مقدار شاخص کیفی برخوردار باشد، بسیار مطلوب است . در این مطالعه، از 16 رقم زیتون، در چهار مرحله زمانی طی رسیدگی میوه، نمونه برداری صورت گرفت. سپس مقدار روغن هریک به روش NMR اندازه گیری شدند. استخراج روغن با استفاده از روش دستگاهی سوکسلت و با کمک حلال اِن-هگزان صورت گرفت. به منظور ارزیابی اسیدهای چرب روغن و تعیین کیفیت روغن، از روغنهای استخراج شده برای تعیین درصد اسیدهای چرب، با استفاده از روش کروماتوگرافی گازی (GC) استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد برخی ارقام به جهت کیفیت اسیدهای چرب، مناسب و همچنین قابل رقابت با ارقام ایرانی و خارجی معروف و شناخته شده در سطح جهانی میباشند. نکته قابل توجه در تعیین شاخص سلامتی این بود که، نسبت اولئیک به لینولئیک نیز در دو مورد از ارقام هدف مورد مطالعه، حتی مناسبتر از گروه های شناخته شده قبلی بودند.

کلیدواژه ها

اسیدهای چرب، اولئیک اسید، بیماریهای قلبی، روغن زیتون، شاخص کیفی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.