مکانیابی QTL های موثر در کارایی کلسیم در مرحله رسیدگی جو با استفاده از نشانگرهای ISSR و SSR

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0649
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 645
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا پریخانی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

بهزاد صادق زاده

استادیار موسسه تحقیقات کشاورزی دیم کشور، مراغه، ایران

سید ابوالقاسم محمدی

استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

چکیده

کمبود کلسیم (Ca) در خاکهای برخی مناطق دنیا باعث کاهش عملکرد و ارزش غذایی غلات میشود. علیرغم وجود تنوع ژنتیکی در تحمل به کمبود کلسیم، انتخاب فنوتیپی برای کارایی کلسیم دشوار بوده ولی میتوان از مارکرهای مولکولی برای این منظور استفاده کرد. به منظور درک بهتر اساس ژنتیکی کارایی کلسیم، یک جمعیت شامل 148 دابلدهاپلوئید (DH) برای غلظت و محتوای کلسیم در مرحله رسیدگی در آزمایش گلدانی در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار مطالعه گردید. جمعیت دابلدهاپلوئید حاصل تلاقی بین Clipper (با کارایی کم تجمع کلسیم) و Sahara3771 (با کارایی بالای تجمع کلسیم) بود. در این تحقیق 30 نشانگر جدید ISSR به 466 جایگاه قبلی روی نقشه پیوستگی جمعیت اضافه گردید. نشانگرها در مجموع 1460 سانتیمورگان را پوشش داده و متوسط فاصله دو نشانگر مجاور 3 سانتیمورگان بود. تجزیه QTL منجر به شناسایی پنج و دو QTL به ترتیب برای صفات غلظت و محتوای کلسیم بوته شد؛ که این QTL ها توانستند به ترتیب 75 و 23 درصد از کل تنوع فنوتیپی را تبیین کنند. QTL واقع بر کروموزوم 2H و 52 درصد بزرگاثر ترین QTL برای غلظت کلسیم بوته بود. شناسایی QTL های بزرگاثر در غلظت و محتوای کلسیم بوته، سودمندی استفاده از مارکرهای مولکولی در نقشه یابی ژنی برای کارایی کلسیم را نشان میدهد که از این پتانسیل میتوان برای انتخاب به کمک نشانگر (MAS) در آیندهای نزدیک در برنامه های اصلاح برای کارایی کلسیم استفاده کرد.

کلیدواژه ها

جو زراعی، کارایی کلسیم، مکانهای ژنی صفات کمی (QTL)، نشانگرهای SSR و ISSR

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.