اثر تناوب زراعی بر ترکیب جمعیت و تراکم علفهای هرز گندم در استان گلستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0529
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 732
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

عباسعلی نوری نیا

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

ناصر باقرانی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان

چکیده

اعمال تناوب مانع ازدیاد علفهای هرز سازگار یافته با یک سیستم کشت ویژه میشوند؛ زیرا تغییر گیاه زراعی شرایط قابل تحمل برای علف هرز را دگرگون میسازد. به منظور بررسی اثرات تناوب بر جمعیت علفهایهرز، از پاییز سال 1383 به مدت 5 سال در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان، تناوب محصولات زراعی کلزا، باقلا، جو، خلر، سویا، پنبه، ذرت و سورگوم و ارزن با گندم در طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار اعمال شدند. یک ماه قبل از برداشت هر محصول، تنوع و تراکم علفهای هرز در کادرهای نمونه برداری ثبت شد. نتایج نشان داد که تراکم علفهای هرز بهاره نسبت به شروع دوره تناوب 20 تا 36 درصد کاهش یافت. اعمال تناوب زراعی مشروط بر این که درکشتهای تابستانه، گیاه ذرت نیز درنظر گرفته شده باشد، میتواند تراکم علفهای هرز پاییزه را نیز به طور معنیداری کاهش دهد. نتایج نشان داد که تناوب گندم/ذرت با حدود 33 درصد کاهش جمعیت مجموع علفهای هرز، بیش از نظام تناوبی که در آن هر 5 سال یک بار ذرت کشت میشود، موثر است. درتناوبهایی که گیاهان ذرت یا سویا مشارکت داشته اند، بیشترین میزان کنترل پهن برگها و گندمیان بهاره به دست آمد.

کلیدواژه ها

تناوب، کنترل علف هرز، گندم،

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.