بررسی پایداری و سازگاری عملکرد لاین های گندم دوروم با استفاده از روش تجزیه پایداری AMMI

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0492
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 608
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا رفیعی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

توحید نجفی میرک

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

منوچهر خدارحمی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج

حمداله کاظمی اربط

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی پایداری و سازگاری عملکرد لاین های گندم دوروم با استفاده از روش تجزیه پایداری AMMI انجام شد. در این پروژه تعداد 18 لاین امید بخش گندم دوروم در چهار منطقه کرج، اصفهان، کرمانشاه و نیشابور به همراه گندم دوروم پارسی و گندم نان دنا به عنوان ارقام شاهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و طی 2 سال زراعی متوالی( 1390-1389 و 1391-1390) کشت و مورد مطالعه قرار گرفتند. با توجه به معنىدار شدن اثر متقابل ژنوتیپ در محیط در تجزیه واریانس مرکب، تجزیه پایدارى با استفاده از روش AMMI انجام گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق ژنوتیپ شماره 14 به عنوان پایدارترین ژنوتیپ مشخص گردید. در این تحقیق همچنین سازگاری خصوصی ژنوتیپ ها نیز مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که ژنوتیپ های شماره 2 و 12 برای اصفهان و ژنوتیپ های شماره 10 و 20 برای کرج سازگاری خوبی نشان دادند. در شرایط آب و هوایی کرمانشاه و نیشابور نیر به ترتیب ژنوتیپ های 13 و 18 و ژنوتیپ های 7 و 17 سازگاری خصوصی مناسب تری داشتند.

کلیدواژه ها

پایداری، تجزیه AMMI، سازگاری، گندم دوروم

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.