مطالعه ترکیب پذیری عمومی و خصوصی اینبردلاینهای ذرت شیرین برای عملکرد دانه و بلال با استفاده از روش تلاقی های دای آلل

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: سیزدهمین همایش علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران و سومین همایش علوم و تکنولوژی بذر ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT13_0083
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1176
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرهاد عزیزی

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه ای

علی ماهرخ

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه ای

وحید رهجو

موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج، بخش تحقیقات ذرت و گیاهان علوفه ای

چکیده

مهمترین هدف در اصلاح ذرت تولید ارقام با عملکرد و پایداری مطلوب است. تولید هیبریدهای ذرت بوسیله تلاقی بین اینبردلاینها نیز یک روش رایج در اصلاح ذرت بشمار میرود. بر این اساس این پروژه طی سال های 1389 و 1390 به منظور ارزیابی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی لاین های ذرت شیرین، در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج مورد اجرا قرار گرفت. در سال اول تعداد 9 لاین ذرت شیرین معمولی که بر اساس نتایج تست کراس سال گذشته از ترکیب پذیری عمومی نسبتا مناسبی برای عملکرد و برخی صفات دیگر برخوردار بودند، بصورت دو به دو و یکطرفه (دای آلل یکطرفه) با هم تلاقی داده شدند. در سال دوم اجرای طرح تعداد 36 ترکیب حاصله به همراه لاین های والدینی در قالب طرح آلفا لاتیس با 3 تکرار مورد ارزیابی قرار گرفتند و همچنین تجزیه و تحلیل دای الل به روش 2 گریفینگ جهت تعیین میزان ترکیب پذیری انجام شد. نتایج نشان داد که ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برای صفات مورد مطالعه معنیدار بودند ضمن اینکه ترکیب پذیری عمومی برای عملکرد دانه معنی دار نگردید. بر اساس ضریب بیکر، بجز برای قطر بلال برای سایر صفات اثرات غیر افزایشی در کنترل صفات نقش بیشتری نسبت به اثرات افزایشی داشتند.

کلیدواژه ها

دای آلل، ذرت شیرین، ترکیب پذیری، ضریب بیکر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.