بررسی درصد زنده مانی توده های سلولی کبوده Populus alba در شرایط فراسرد Cryopreservation

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش سراسری کشاورزی و منابع طبیعی پایدار
  • کد COI اختصاصی: NACONF02_0293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 603
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سپیده توسلی عسگری

کارشناس ارشد بیوتکنولوژی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

شکوفه شهرزاد

کارشناس خبره، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

عباس قمری زارع

استادیار، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، تهران

چکیده

کبودهPopulus alba یکی از گونه های درختی سریع الرشد است. زنده مانی توده های سلولی حاصل از کشت بافت در نیتروژن مایع به عنوان راهکار حفظ ذخایر ژنتیکی کلون های مطلوب این گونه در شرایط فراسرد هدف این پژوهش بود.شاخه های یک پایه نخبه کبوده در باغ گیاهشناسی ملی ایران جمع آوری و جوانه های آن در محیط کشت شاخه زایی پایهDKWبه همراهBA 0/3mgl- و 1 IBA 0/1mgl-1 ،2iP 0/3mgl-1مستقر و ازدیاد گردیدند. دیسک های برگی کوچکی از این شاخه ها در محیط کشتDKWبا 12 تیمار هورمونی متفاوت در یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تکرار کشت شدند. پس از یک ماه، بهترین تیمار کالوس زایی محیط کشت DKWبا 1mgl-1 2,4-D بود. کالوس های حاصله، در دومحیط کشت مایعDKWحاوی 0/4مولار سوکروز و هورمون های متفاوت بهعنوان پیش تیمار در شیکر انکوباتور با دمای 4درجه سانتی گراد و سرعتrpm120 به مدت یک هفته قرار گرفتند. سپس توده های سلولی کوچک جداشده از کالوس، ازطریق دو روش کپسوله شدن-آبگیری و شیشه ای شدن به نیتروژن مایع منتقل شدند پس از یک هفته ریزنمونه ها از نیتروژن مایع در حمام آبی 42 درجه به مدت 1 دقیقه قرار گرفته و پس از شستشو با سوکروز 1/2مولار به محیط کشت کالوس زایی حاوی زغال فعال0/3GA و 3 (W/V)%به میزان1mgl-1منتقل شده و در دو شرایط تاریکی و روشنایی در انکوباتورنگهداری شدند. بالاترین درصد زنده مانی سلول های این گونه در پیش تیمار محیط مایع فاقدABAو کپسوله-آبگیری و بهترین پس تیمار نگهداری در شرایط تاریکی 99 % بدست آمد. بنابراین از نگهداری توده های سلولی کلن های کبوده درنیتروژن مایع، می توان برای حفظ ذخایر ژنتیکی این گونه ارزشمند در دوره های زمانی بسیار طولانی بهره گرفت.

کلیدواژه ها

کالوس زایی، کبودهPopulus alba ، توده سلولی، فراسرد، درون شیشه ای in vitro)

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.