امکان سنجی وقوع سیل در مناطق خشک و نیمهخشک به روشCN مطالعه موردی : حوضه آبخیز دهبار خراسان رضوی

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار منابع طبیعی تجدید شونده
  • کد COI اختصاصی: SDRNR01_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 722
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جواد مومنی دمنه

دانشجوی کارشناسی ارشد بیابان زدایی دانشگاه کاشان

فاطمه پناهی

استادیار بخش بیابانزدایی دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان

رضا اسماعیل نیاطالمی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری دانشگاه فردوسی مشهد.

خدیجه الکوتی

فارغ التحصیل کارشناسی مرتع و آبخیزداری دانشکده کشاورزی داراب

چکیده

سیل یکی از پدیدههای موجود در طبیعت بوده که از دیر باز، بشر شاهد وقوع آن میباشد. در ایران به دلیل وسعت زیاد، اقالیم متعدد، تراکم زمانی و مکانی بارشها در اکثر حوضههای آبخیز، همه ساله شاهد سیلابهای عظیمی هستیم. در این پژوهش بهبرآورد ضریب روانآب و حداکثر دبی سیل، شناخت عوامل و عناصر موثر در سیلخیزی، پهنهبندی مناطق بر اساس شدت پتانسیل سیلخیزی در حوضه آبخیز دهبار با استفاده از روش شماره منحنیCN پرداخته شد. برای این منظور ابتدا دادهها و اطلاعات مورد نیاز شامل آمار وضعیت اقلیم منطقه، تصاویر ماهوارهای جمعآوری و در محیطGIS آنالیزگردید. با تلفیق این دادهها واطلاعات، بر اساس روشSCSنقشهCNحوضه، میزان نفوذ و مقدار روانآب تهیه شد. در نهایت با استفاده از مدل وزنی و باتلفیق نقشههای میزان بارندگی منطقه، گروههای هیدرولیک خاک، شیب، کاربری زمین و ... نقشه پهنهبندی پتانسیل سیلخیزی سالانه حوضه تهیه گردید. حوضه مورد مطالعه به پنج طبقه از لحاظ پتانسیل سیلخیزی تقسیم شد که بر اساس آن44/9درصد حوضه دارای پتانسیل سیلخیزی بسیار بالا9/87درصد حوضه با پتانسیل بالا،8/73درصد حوضه با پتانسیل متوسط5/5درصد حوضه با پتانسیل کم، 33 درصد حوضه با پتانسیل خیلی کم است.

کلیدواژه ها

پتانسیل سیلخیزی ، SCS ، شماره منحنیCN ، ارتفاع روانآب، حوضه آبخیز دهبار

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.