تاثیر شدتهای مختلف چرای دام بر پارامتر اسیدیته خاک در منطقه حفاظت شده بیجار استان کردستان

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار منابع طبیعی تجدید شونده
  • کد COI اختصاصی: SDRNR01_036
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 626
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سمیه امانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مرتعداری، دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان،

حامد جنیدی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

پرویز کرمی

استادیار دانشکده منابع طبیعی دانشگاه کردستان

چکیده

خاک یکی از مهمترین عناصر تشکیل دهنده ا کوسیستمهای مرتعی است که منبع غذایی و رطوبت برای گیاهان مرتعی میباشد.برداشت پوشش گیاهی توسط دام باعث کاهش ورود بقایای گیاهی به خاک و متعاقبا عناصر غذایی آن میشود. با توجه به اهمیتو لزوم شناخت خصوصیات شیمیایی خاک در اداره صحیح اکوسیستمهای مرتعی پژوهشی در منطقه حفاظت شده بیجار استان کردستان به منظور بررسی اثر چرای دام بر روی فاکتور اسیدیته در سه منطقه حفاظت شده چرا نشده ، چرای متوسط و چرای سنگین صورت گرفت. نمونهبرداری از مناطق با غالبیت گونههایBromuss tomentellus و Festuca ovinaو تنوعی ازشدتهای چرایی انجام شد. نمونه گیری در دو عمق خاک0-25و50-25 سانتیمتری صورت گرفت. تجزیه وتحلیل دادهها بانرم افزارSPSSمقایسه دادهها در سه تیمار از طریق آزمون تجزیه واریانس یک طرفه و میانگین صفات مورد بررسی با آزمون دانکن مقایسه شدند.نتایج تجزیه واریانس این عامل نشان داده است که تفاوت معنیداری درسطح 1درصد بین مناطق مختلف و عمقهای مختلف وجوددارد. در مقایسه مناطق مختلف در عمق کل به ترتیب در مناطق چرای شدید ، چرای متوسط و قرق معادل 7/76و7/73و7/54 میباشند . این مساله نشانگر آن است که با افزایش شدت چرا اسیدیته خاک زیاد میشود. از طرفی نتایج این تحقیق نشان داده است که با افزایش عمق از25-0به 25-50 سانتیمتر اسیدیته منطقه چرای متوسط به طورمعنیداری زیاد شده و از میزان7/59به 7/91 در منطقه چرای متوسط رسیده است. همچنین در سایر تیمارها اگرچه ازنظر آماری تفاوت معنیدار نداشتهاند اما از سطح به عمق میزان اسیدیته افزایش یافته است

کلیدواژه ها

شدتهای مختلف چرای دام، خصوصیات شیمیایی خاک، اسیدیته خاک، مرتع، بیجار استان کردستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.