تحلیل اکوتوریسمی جنگل گیان نهاوند با بهرهگیری از روش نیکولاس

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: اولین همایش ملی توسعه پایدار منابع طبیعی تجدید شونده
  • کد COI اختصاصی: SDRNR01_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 781
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیداسدالله حجازی

استادیار گروه جغرافیای طبیعی ژئومورفولوژی دانشگاه تبریز

ستاره فرمانی منصور

کارشناس ارشد ژئومورفولوژی دانشگاه تبریز، مدرس مدعو دانشگاه پیام نور

علیرضا ایلدرمی

دانشیار مرتع و آبخیزداری و عضو هیئت علمی گروه محیط زیست دانشگاه ملایر

چکیده

امروزه از جمله فرصتهای جدید اقتصادی، اجتماعی و اکولوژیکی که به دلیل نیازهای جهانی به شدت در حال رشد و گسترش هستند، صنعت گردشگری است. از آنجایی که مناطق جغرافیایی هر کدام ویژگیهای خاص خود را دارند جاذبههای طبیعی نیز بهطبعیت از آنها شکل میگیرند و به همین دلیل حوزههای فعالیت جهانگردی با حوزههای دیگر فرق میکند. مناطق کوهستانی، جاذبههای طبیعی، نواحی جنگلی و نظایر آنها جاذبههای هستند که در جلب گردشگر بسیار حائز اهمیت بوده و ساماندهی به آنهاجهت توریسم امری ضروری به نظر میرسد. یکی از شیوههای بهرهبرداری از این فرصتها و پتانسیلها، اکوتوریسم است. در اینبررسی ارزیابی توان اکولوژیکی، زیبا شناسی، اقتصادی، فرهنگی و ... از جنگل گیان نهاوند واقع در استان همدان برای گردشگری متکی به طبیعت به عنوان راهکاری برای بهرهبرداری و حفاظت از منابع جنگلی با تأکید بر ارزشهای زیست محیطی آن با استفاده از روش نیکولاس با در نظر گرفتن ویژگیهای منطقه انجام شد. طبق این روش هر مکان دارای معیارهای ارزش علمی و آموزشی،تنوع زمینشناختی، ارزش اکولوژیکی و زیباشناختی، ارزش فرهنگی، تهدیدات بالقوه و نیازهای حفاظتی و پتانسیل استفاده است که بعضی از این معیارها نیز بر اساس چند زیرمعیار محاسبه میشوند. تبدیل ارزشهای مختلف جنگل به ارزشهای کمی و اقتصادی، میتواند کمکی برای تصمیمگیرندگان در مقایسه گزینههای مختلف و اتخاذ تصمیم صحیح باشد. با توجه به نتایج بدستآمده، برنامهریزان میبایست توجه خود را به پایداری اکوسیستمهای جنگلی معطوف کنند چرا که به دلیل حساسیت بالای آن در تعامل با سیستمهای انسانی، نیازمند برنامهریزی جامعی در راستای مدیریت محیط زیست میباشند

کلیدواژه ها

اکوتوریسم، اکوسیستم جنگلی، ارزش زیست محیطی، روش نیکولاس، جنگل گیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.