الگواای اصیل معماری ایرانی اسلامی و تاثیر آن در تزئینات آجری داخلی خانه های دزفولی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی معماری داخلی و دکوراسیون
  • کد COI اختصاصی: DANESH03_032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1149
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرشته شیرالی

دانشجوی کارشناسی مهندسی معماری دانشگاه صنعتی جندی شاپور دزفول

چکیده

معماری ایران ، یک از رشتته های هنر ایرانی، دارای ویژگی هایی از جمله تزئینات گوناگون می باشدکه هریک در عین سادگی با مفاهیم ویژه ای تعریف می شتود گرایش به تزیین به عنوان یک نیاز فطری انسان به وسیله خداوند در نهاد او گذاشته شده است اجرپس از خشت و سنگ از مهمترین مصالح تزیین بناهای ایرانی-اسلامی است. معجزه مرموز آجر که از خاک درست شده و پخته شده، احساسات ما را بر می انگیزد ، زیرا آجر نمایانگر تمدنها، احساسات، فرهنگ و ذوق ملل بوده و همراه بشر گام برداشته است. یکی از این شیوهای تزیینات آجری خوون می باشد که در شهرهای دزفول و شوشتر به وجود آمده است. خوون چینی نوعی کاربرد تزیین آجر است. حال این دغدغه در ذهن ایجاد می شود که آیا تزیینات آجری داخلی خانه های دزفول متاثر از اصول معماری ایرانی اسلامی بوده است یا خیر و این الگو چگونه در آن تزیینات متجلی می شود؟ از روش و شیوه توصیفی تحلیلی در جمع اوری اطلاعات استفاده شده است. به این منظور به تحلیل 4 اصل توحید ، نظم ، عدالت و وحدت پرداخته و چگونگی تجلی و نمود این ویژگی ها در تزیینات آجری بررسی شده است نهایتا از بررسی های انجام شده دریافتیم معنویت اسلامی درتعلیم و تربیت انسان در مقام انسانی که تواما عبدالله و خلیفه الله است از طریق تثبیت براینگرش ها وحذف امکان های دیگری که در ذهن و روح مردان و زنان خالق هنر اسلامی نهفته بوده است به طور مستقیم در تزیینات تاثیر کرده است.

کلیدواژه ها

معمار مسلمان ، تزیینات اجر ، وحدت ، توحید ، عدالت ، نظم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.