ارتباط طراحی معماری داخلی خانه ایرانی با هنرهای دیگر در گذر زمان

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی معماری داخلی و دکوراسیون
  • کد COI اختصاصی: DANESH03_023
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3606
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پدرام فاهمی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره) قزوین

مینا دشتی

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه هنر اسلامی تبریز

چکیده

با ورود مدرنیته به معماری ایران، فضای داخلی خانه های ایرانی به شدت تغییر کردند. این تغییرات در ارتباط متقابل با نحوه زندگی خانواده ایرانی قرار دارد و از این رو بررسی و تحلیل تغییرات حاصل حائز اهمیت است. پژوهش حاصر در پی بررسی تغییرات حاصل در عناصر ثابت و نیمه ثابت فضای داخلی خانه ایرانی و تأثیر آن بر ارتباط عناصر غیر ثابت (انسان) با محیط است. هدف از طرف این مسئله تحلیل و بررسی آثار تغییرات حاصل است که ارتباط بین انسان و محیط مسکونی را تحت تأثیر قرار داده و در نحوه زندگی افراد و حفظ ارزش های فرهنگی و بومی مؤثر است. پژوهش ابتدا با تعریف عناصر معماری داخلی آغاز می کند و در ادامه به مقایسه تطبیقی عناصر معماری داخلی و ارتباط آن با دیگر هنرها در خانه سنتی ایرانی و خانههای متداول امروز می پردازد و نهایتاً به تأثیری که تغییرات حاصل بر رابطه انسان و محیط سکونت وی داشته اشاره می کند. از پژوهش حاصر نتیجه می شود که معماری فضای داخلی خانه سنتی ایرانی با دیگر هنرهای اصیل ایرانی عجین است و همه هنرها در تعامل با یکدیگر در خلق فضای خانهنقش دارند. اما با تغییراتی که در گذر زمان و در مسیر تضعیف معماری بومی و گسترش معماری جهانی اتفاق افتاد، تعامل معماری با سایر هنرها تحت تأثیر قرار گرفت و بسیاری از این هنرها از عناصر ثابت خانه به عناصر نیمه ثابت منتقل شدند. طی این تغییرات فضای داخلی خانه ایرانی که تداعی گر سادگی، قداست و معنویت بود، به فضایی مملو از کالاهای فراوان و پیام آور تجمل گرایی و مصرف گرایی بدل شده است.

کلیدواژه ها

خانه ایرانی سنتی، خانه ایرانی مدرن، طراحی داخلی، هنر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.