تداوم و دگردیسی در آرایه های معماری، اصول و رو ش ها

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: سومین همایش ملی معماری داخلی و دکوراسیون
  • کد COI اختصاصی: DANESH03_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2846
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مازیار نیک بر

دانشکده هنر و معماری، دانشگاه سیستان و بلوچستان

چکیده

بناهای تاریخی ایران، به ویژه در زمینه آرایه های آن، دارای ویژگی های ارزشمند و بایسته ای است که درباره زیبایی، کارکرد، هماهنگی و دیگر ویژگی های آ نها، بارها به تفصیل گفته و نوشته شده است. با این همه، تجلیل از معماری شکوهمند گذشته، بیشتر در قالب نوشته و سخن بوده و کمتر از ویژگی های ارزشمند این آثار، استفادهبهینه شده است. گسست بزرگی میان طراحی داخلی معماری گذشته و امروز پدیدآمده است. از سوی دیگر، تلا شهای انجام گرفته در زمینه، بازتولید مجدد آن ها، اغلب منجر به تکرار و کپی کارهایی کم ارزشی شده که نه یارای رقابت با آرایه های رایج امروزی را دارد و نه توجهی را بر می انگیزد. تداوم این گونه آرایه ها به ویژه در طراحیداخلی بناها، اغلب با مشکلاتی چون: عدم وجود تناسب با فرم، ابعاد و هماهنگی با معماری امروزین، عدم استقبال به دلیل زمان بر بودن و افزایش هزینه های ساخت و تزیین مواجه است. علاوه بر این ها، ضرور تها و نیازهای جدید در پیوند با مسائلی چون فضا و نور، تغییر الگوی زندگی، استیلای فرهنگی سلیقه ی طبقه متوسط بر ارکان معماری جدید، کوچک بودن خانه های امروزی، تغییرات پی در پی در نگر ش وذائقه، ارجحیت مباحث زیبایی شناسی و رنگ باختن فاکتورهایی چون لزوم کاربردی بودن عناصر تزیینی و...، طراحان و معماران امروز را با بنبست هایی مواجه می کند. این نوشتار، تلاش بر آن دارد، تا با ارائه راه کارهایی عملی در اصول طراحی و اجرا (همراه با ارائه نمونه طر حهای پیشنهادی) ، امکان تداوم این المان های زیبا، و هماهنگ با اقلیم و فرهنگ ایران را فراهم سازد. بخشی از این راه کارها که در این مقاله به آن ها پرداخته م یشود عبارتند از: دگردیسی طرح ها و نقوش، مینیاتوری کردن آرایه های تاریخی با روش هایی چون تقلیل ابعاد به اندازه های بسیار کوچک تر، تجرید و خلاصه نمودن، ادامه ته رنگ (برداشت خطوط اصلی)، استفاده از پیمون های هماهنگ، کاستن از برجستگی ها و فرو رفتگی های آرایه های حجیم و تطابق با فرم بناهای جدید و... از جمله را هکارهای پیشنهادی هستند. این راه کارها می توانند جهت بازتولید برخی از آرایه های ارزشمند چون: مقرنس، کاربندی، رف ، مشبک سازی، منبت و معرق، شیشه های رنگی، هشتی ، بندکشی های تزیینی، توپی گچی ته آجری، سیمگل، تاق و قوس و... در فرمی امروزی به کار برده شوند.

کلیدواژه ها

آرایه های معماری بازتولید تاریخی تداوم راه کار

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.