پیش بینی فراوانی روزهای همراه با پدیده گرد و خاک در جنوب ایران با استفاده از مدل سری زمانی (ARIMA) (مطالعه موردی: استان هرمزگان)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_596
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 489
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه علی دادی

دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمی

چکیده

پدیده گرد و خاک، به عنوان یکی از مخاطرات اقلیمی در مناطق خشک و نیمه خشک جهان به شمار می رود. در مناطق جنوبی ایران نیز که از اقلیمی گرم و خشک برخوردار است، از یک سو به سبب نزدیک بودن به مناطق منشأ گرد و خاک بیابان های عربستان و عراق و از سوی دیگر، فراهم بودن وضعیت همدیدی لازم برای رخداد توفان های گرد و خاک در منطقه خلیج فارس، اثرات زیانبار این مخاطره بیش تر است. در این پژوهش، فراوانی روزهای همراه با گرد و خاک در استان هرمزگان بررسی و سپس پیش بینی می شود. جهت دستیابی به این هدف، داده های سه ایستگاه سینوپتیک بندرعباس، بندر لنگه و جاسک، طی دوره آماری 2008-1968 از سازمان هواشناسی کشور دریافت گردید. سپس با استفاده از روش (ARIMA (p,d,q غیر فصلی، در نرم افزار Minitab 16 به تحلیل و پیش بینی فراوانی روزهای همراه با پدیده گرد و خاک در منطقه مورد نظر پرداخته شد. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، الگوی ARIMA (1،1،1)con، به عنوان مناسب ترین الگو برای پیش بینی فراوانی رخداد گرد و خاک در استان هرمزگان شناخته شد. همچنین، نتایج نشان داد که پیش بینی ارائه شده برای جاسک، در مقایسه با بندرعباس و بندرلنگه، هم به لحاظ استمرار روند افزایشی و ثبات بازه پیش بینی سری زمانی و هم از نظر تفاوت کم تر بین مقادیر مشاهده شده با مقادیر پیش بینی شده، از دقت و صحت بیش تری برخوردار است.

کلیدواژه ها

جنوب ایران، مخاطره گرد و خاک، فراوانی روزهای گرد و خاک، پیش بینی، الگو سازی ARIMA

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.