ارزیابی و تحلیل مخاطرات زیست محیطی تهدیدکننده توسعه گردشگری در نواحی روستایی(مطالعه موردی: دهستان فیروزجاه، شهرستان بابل)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_228
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 917
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه محمدزاده لاریجانی

دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه تهران

چکیده

گردشگری و محیط زیست به طور متقابل با یکدیگر وابسته اند. محیط زیست بسیاری از جاذبه های توریستی را شکل می دهد و توسعه گردشگری می تواند آثار مثبت و منفی بر محیط زیست داشته باشد. از این رو توسعه و مدیریت گردشگری به گونه ای که با محیط سازگار باشد و به افت کیفیت آن نیانجامد، عامل اساسی در دستیابی به توسعه پایدار به حساب می آید.در این مقاله سعی شده اثرات و پیامدهای گردشگری با هدف گردشگری پایدار درابعاد زیست محیطی از دیدگاه جامعه میزبان مورد مطالعه قرار گیرد. این مطالعه در روستاهای دهستان فیروزجاه شهرستان بابل صورت گرفته اس ت. تحقیق حاضر با هدف کاربردی و بر اساس روش توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است و برای تحلیل داده ها و متناسب با نوع آنها، از آزمون همبستگی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که گردشگری اثرات زیست محیطی منفی مختلفی را نظیر، افزایش آلودگی آب، خاک، افزایش ترافیک در روستا و بر هم خوردن آرامش، تخریب باغ ها، اراضی ملی و تخریب زیست بوم، همچنین افزایش مخاطرات طبیعی از قبیل سیل و رانش زمین و غیره... را در منطقه به دنبال داشته است. همبستگی مثبت و معنادار این شاخص ها با گسترش گردشگری در منطقه تأیید شده است.برای رسیدن به گرشگری پایدار باید الگو های ارزیابی زیست محیطی و ارزیابی تعداد گردشگر بر مبنای ظرفیت ها رعایت گردد. از این رو مدیریت علمی اثرات گردشگران بروی منطقه و برنامه ریزی برای کنترل و هدایت اثرات، امری مهم و اجتناب ناپذیر می باشد.

کلیدواژه ها

گردشگری روستایی، گردشگری پایدار، مخاطرات زیست محیطی، دهستان فیروزجاه، بابل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.