بررسی و پهنه بندی مخاطرات محیطی سیل، زلزله و زمین لغزش در استان گلستان و میزان خطرپذیری نقاط روستایی استان در مقابل مخاطرات مورد مطالعه

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_139
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 3268
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعیدمحمد صبوری

معاون پژوهشی و عضو هیات علمی پژوهشکده سوانح طبیعی

علی اکبر سرمدی سیفی

کارشناس ارشد پژوهشی پژوهشکده سوانح طبیعی

چکیده

استان گلستان به لحاظ مخاطرات طبیعی تهدید کننده مجتمع های زیستی و مسکونی جزء استان های حادثه خیز کشور می باشد که هرساله مخاطرات سیل و زمین لغزش در آن اتفاق می افتد و زمین لرزه نیز به لحاظ وجود گسل های کاری جزء مخاطرات تهدیدکننده بالقوه در این استان می باشد. در این مطالعه با استفاده از دادهای توپوگرافی، زمین شناسی، نقشه گسل ها، رودخانه ها، مشخصات حوزه های آبخیز، شیب توپوگرافی و ... نقشه های پهنه بندی مخاطرات سیل، زلزله و زمین لغزش استان با مقیاس 1:100,000 تهیه گردید. سپس موقعیت جغرافیایی نقاط روستایی استان با داده های نقشه های پهنه بندی مقایسه و تلفیق گردید و در نهایت جدول روستاهایی که در نقاط با خطر بالا، متوسط و کم مخاطرات سیل، زلزله و زمین لغزش واقع شده اند استخراج گردید. که از مجموع 887 روستای استان تعداد 121 مورد در محدوده خطر بالای زمین لغزش، 167 مورد در محدوده خطر متوسط و مابقی در محدوده کم خطر و بی خطر واقع شده است. همچنین تعداد 46 روستا در فاصله نزدیکتر از 500 متری گسل واقع شدهاند. در ارتباط با روستاهای درگیر سیل نیز 116 روستا عمدتاً در محدوده دشت سیلابی و کناره رودخانه های استان واقع شده است. همچنین جدول تلفیقی روستاهای درگیر هر سه مخاطره نیز استخراج شده است. نتایج این مطالعات جهت برنامه ریزی روستایی در محدوده های شهرستان های استان و اولویت بندی مطالعات ایمن سازی روستاهای استان در مقابل مخاطرات طبیعی مورد استفاده قرار خواهد گرفت. همچنین از نتایج این مطالعات در تهیه طرح هادی روستایی و بازنگری طرح های هادی می توان استفاده نمود بطوری که قبل از تهیه و یا هنگام تهیه طرح هادی روستاهای واقع در محدوده های خطر بالای مخاطرات، می توان مطالعات ایمن سازی روستا در مقابل مخاطرات سیل، زلزله و زمین لغزش را در دستور کار قرار داد.

کلیدواژه ها

مخاطرات طبیعی، پهنه بندی، سیل، زلزله، زمین لغزش، استان گلستان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.