ارزیابی آسیب پذیری شبکه حمل و نقل در حوضه آبریز آجی چای در برابر سیلاب ناشی از طغیان رودخانه ها و برنامه ریزی کاهش خطرمبتنی بر سناریو

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_104
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 677
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سایما خواجه ئی

کارشناس ارشد بازسازی پس از سانحه دانشگاه شهید بهشتی

نرگس شمالی

ارشناس ارشد بازسازی پس از سانحه دانشگاه شهید بهشتی

چکیده

زیرساخت ها و شریان های حیاتی به عنوان اصلی ترین اجزای خدماتی هر شهر درمواقع بحرانی در اولویت اول قرارمی گیرند. به عبارت دیگر درصورت آسیب پذیر بودن و نقص کاربری یکی از شریان های حیاتی، فعالیت های شهری و یا امداد رسانی در زمان بحران مختل می شود و به این ترتیب خسارات جانی و مالی رو به فزونی می رود. در این میان شبکه حمل و نقل( ریلی و جاده ای) به علت برقراری ارتباطات منطقه ای و شهری و امکان هرگونه دسترسی و خدمات رسانی در چرخه مدیریت بحران، در صورت ایجاد اختلال در آن پس از وقوع سانحه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی موقعیت کوهستانی استان آذربایجان شرقی، خشکسالی و حرکت توده هوای سرد قطبی از طرف روسیه به سمت کشور و این استان و بروز سرمای ناگهانی، بارش رگبارهای شدید در فصل بهار، خطر طغیان رودخانه ها و به دنبال آن وقوع سیلاب، حوضه آبریز آجی چای را تهدید می کند. این مقاله در دو بخش کلی تدوین شده که در بخش اول، با در نظر گرفتن شبکه حمل و نقل در این حوضه و به کارگیری روش تحلیلی و نرم افزار ArcGIS به بررسی عوامل تأثیرگذار بر آسیب پذیری این شبکه پرداخته و در بخش دوم راهکارهای پیشنهادی در فازهای آمادگی، مقابله در برابر سیلاب ناشی از طغیان رودخانه ها و ساماندهیپس از سیلاب ناشی از طغیان رودخانه ها ارائه شده است. نتایج حاصله حاکی از آن است که تراکم بالای پل ها و راه های روستایی در حوضه و وجود بسترهای با فرسایش بالای خاک باعث افزایش آسیب پذیری شبکه حمل و نقل در حوضه آبریز آجی چای شده است. راهکارهای ارائه شده نیز در راستای پیشنهاد مقاوم سازی راه ها و پ لها در برابر سیلاب، بهبود کیفیت خطوط ریلی، افزایش مقاومت و ارتقاء خاک بستر آن ها است.

کلیدواژه ها

شبکه حمل و نقل- آسیب پذیری- برنامه ریزی کاهش خطر - سیلاب ناشی از طغیان رودخانه ها- حوضه آبریز آجی چای

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.