بررسی کارایی شاخص های خشکسالی در پایش و ارزیابی خشکسالی استان فارس و تولید شاخص تلفیقی بر اساس تحلیل مؤلفه اصلی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دومین کنفرانس بین المللی مخاطرات محیطی
  • کد COI اختصاصی: ICEHH02_028
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 868
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمید نظری پور

استادیار، گروه محیط زیست، پژوهشکده علوم محیطی،پژوهشگاه بین المللی علوم و تکنولوژی پیشرفته و علوم محیطی ، دانشگاه تحصیلات تکمیلی صنعتی و فن

چکیده

در این بررسی، جهت پایش و ارزیابی خشکسالی های هواشناسی استان فارس از شاخص های متنوع پایش و ارزیابی خشکسالی از جمله شاخص بارش مؤثر (EDI)، شاخص بارش استاندارد شده (SPI)، شاخص Z چینی، شاخص اصلاح شده Z چینی و شاخص عدد Z در مقیاس ماهانه استفاده شده است. با هدف شناسایی کارایی شاخص های خشکسالی در پایش و ارزیابی خشکسالی از تحلیل مؤلفه اصلی استفاده شده است. در این تحلیل از نمرات مؤلفه های اصلی تحلیل مؤلفه مبنا برای ساخت شاخص جدید خشکسالی استفاده شده است که شاخص تلفیقی خشکسالی نام دارد. تحلیل مؤلفه اصلی، امتیاز شاخص های خشکسالی و مقیاس زمانی پایش خشکسالی را آشکار می سازد. در بین حالت های تحلیل مؤلفه اصلی برای تولید شاخص تلفیقی خشکسالی از حالت P استفاده می گردد. نتایج این بررسی نشان داد که نمایه های ZSI, SPI, EDI و ZCI به ترتیب برترین شاخص ها در پایش خشکسالی هواشناسی استان فارس بوده و برترین مقیاس های زمانی نیز 9 و 12 ماهه می باشد. شاخص تلفیقی خشکسالی (ADI) به خوبی قادر به نمایش رفتار خشکسالی های هواشناسی استان فارس بوده و به عنوان شاخص ترکیبی برای پایش و ارزیابی خشکسالی منطقه ای توصیه می گردد.

کلیدواژه ها

خشکسالی، شاخص خشکسالی، تحلیل مؤلفه اصلی، شاخص تلفیقی خشکسالی، استان فارس

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.