شناسایی عوامل بحرانی موفقیت توسعه محصول جدید در شرکت های دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: همایش ملی مدیریت بازرگانی با محوریت: کسب و کارهای کارآفرینانه و اقتصاد دانش بنیان
- کد COI اختصاصی: BABEBKBE01_173
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 944
نویسندگان
استادیار دانشکده مدیریت علم و فناوری، دانشگاه امیرکبیر تهران
کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد
چکیده
در بسیاری از صنایع، توسعه محصول موفقیت آمیز و تجاری سازی محصولات جدید به عنوان مشخصه ی اصلی مزیت های رقابتی پایدار در کسب و کارها بیان می شود. مقوله موفقیت در ارایهمحصولات جدید به بازارهای هدف، موضوعی حایز اهمیت برای مدیران و مالکان کسب و کارهاست. دراین رهگذر توجه به پارک ها ی علم و فناوری و شهرک ها ی علمی و تحقیقاتی به عنوا ن یکی ازساختارهای موثر در توسعه فناوری، محصولات جدید و به تبع آن توسعه اقتصاد دانش محور و اشتغال زایی تخصصی، مورد توجه بسیاری از کشور های جهان واقع شده است. درک و شناسایی عوامل بحرانی موفقیت توسعه محصول جدید توسط این شرکتها به لحاظ نظری و سیاستگذاری دارای اهمیت بسیاری میباشد. روش تحقیق بدین صورت است که در مرحله کمی از مصاحبه نیمه ساختار یافته، بررسی اسناد ومدارک مرتبط در شناسایی عوامل بحرانی موفقیت در مرکز علمی، تحقیقاتی و فناوری جهان و ایران و در مرحله کمی از ابزار پرسشنامه، جهت گردآوری داده ها استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهدکه عوامل بحرانی موفقیت در توسعه محصول جدید در شرکت های دانش بنیان مستقر در شهرک علمی و تحقیقاتی اصفهان به عنوان بزرگترین مرکز علمی و تحقیقاتی کشور، در قالب 5 عامل اساسی و بحرانیمشخص شده اند که عبارتند از: مدیریتی، تجاری سازی و بازاریابی، سازمانی، حمایتی ، فناوری و تکنولوژی. این پژوهش به عنوان نخستین پژوهش کشور در بررسی عوامل حمایتی شهرک های علمی و تحقیقاتی است و تاثیر آن بر روی شرکت های دانش بنیان مورد ارزیابی قرار گرفته استکلیدواژه ها
عوامل بحرانی موفقیت، توسعه محصول جدید، نوآوری، شرکت های دانش بنیان، پارک ها و شهرک های علمی و تحقیقاتیمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.