بررسی تاثیر تنش شوری ناشی از NaCl بر شاخص های جوانه زنی و رشد گیاهچه بذر گیاه دارویی آنغوزه (Ferula assa-foetida L)

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA02_245
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1359
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیده مرضیه نوربخش سامانی

دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

عبدالرحمن محمدخانی

دانشیار گروه علوم باغبانی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهرکرد

چکیده

شوری یکی از مهمترین مشکلات مناطق خشک و نیمه خشک دنیا است. از این جهت یافتن گیاهان مقاوم به شوری می تواند راهی مناسب در جهت افزایش بهره وری از آب های شور باشد. رشد و عملکرد گیاهان در بسیاری از مناطق دنیا توسط تنش های زنده و غیر زنده متعدد محدود می گردد. شو رشدن آب و خاک یکی از مهم ترین عوامل محیطی محدود کننده برای تولید محصول به خصوص در نواحی خشک و نیمه خشک جهان می باشد. آنغوزه با نام علمی Ferula assa-foetida L از گیاهان دارویی مهم تیره چتریان (Apiaceae) می باشد. جوانه زن و رشد گیاهچه از حساس ترین مراحل رشد گیاهچه به حساب می آیند. به منظور بررسی تاثیر شوری بر خصوصیات جوانه زنی بذر گیاه دارویی آنغوزه، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی در 5 سطح شوری (0، 30، 45، 60 و 120 میلی مولار) با استفاده از کلرید سدیم در 3 تکرار انجام گرفت . شاخص های بنیه بذر ، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و طول گیاچه محاسبه شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که اثر تنش شوری بر کلیه صفات مورد بررسی در سطح احتمال 1 درصد معنی دار بود. بیشترین و کمترین درصد جوانه زنی، بنیه بذر، سرعت جوانه زنی و طول گیاهچه به ترتیب در تیمار شاهد و 120 میلی مولار کلرید سدیم مشاهده شد. از نتایج فوق استنباط می شود که بذر گیاه دارویی آنغوزه تحمل نسبتا مطلوبی با سطح بالای شوری در مرحله جوانه زنی ندارد.

کلیدواژه ها

درصد جوانه زنی، آنغوزه، بنیه بذر، تنش شوری، طول گیاهچه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.