عملکرد اسانس و روغن سیاه دانه (Nigella sativa L) تحت تاثیر کود نیتروژن
- سال انتشار: 1393
- محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
- کد COI اختصاصی: MPSA02_191
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1278
نویسندگان
دانشجوی کارشناسی ارشد تولیدات گیاهی موسسه غیرانتفاعی بهاران گرگان
دانشیار گروه زیست شناسی دانشگاه گلستان
استادیار گروه زراعت دانشگاه علوم و منابع طبیعی گلستان
چکیده
گیاهان دارویی از گیاهان اقتصادی مورد استفاده بشرند که مواد بیوشیمیایی مخصوص و فعال مفیدی با مقادیر بسیار کم در خود ذخیره می کنند. استفاده از آنها برای درمان بیماریها بخش کوچکی از تاریخ تمدن بشر را شامل می شوند با وجود فراوانی گونه های دارویی خودرو در ایران به علت برداشت بی رویه و سودجویانه از این منابع با ارزش این گونه های گیاهی در معرض نابودی قرار گرفته اند و به همین دلیل کشت و کار صحیح و برداشت درست از آنها برای جلوگیری از نابودی پیشنهاد می شود. در این راستا به منظور تبیین روش کشت و تغذیه مناسب گیاه دارویی سیاهدانه ، آزمایش مزرعه ای در شهرستان گرگان صورت گرفت . در این آزمایش اثر 3 نوع متفاوت کود نیتروژن (اوره ، نیترات امونیوم، سولفات آمونیوم) در 3 مقدار متفاوت (50-100-150 کیلوگرم در هکتار) و یک نمونه شاهد (بدون کود) بر عملکرد گیاه سیاهدانه بررسی شد. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که از بین سه نوع کود نیتروژنه بیشترین تاثیر را بر عملکرد دانه و روغم کود اوره داشت و بین تیمارهای کودی به کار رفته از نظر نوع کود اختلاف معنی داری وجود داشت. از نظر عملکرد اسانس نیز کود اوره و نیترات آمونیوم به یک اندازه اثر معنی دار از خود نشان دادند. اما بین تیمارهای به کار رفته از نظر میزان کود اختلاف معنی داری بر روی عملکرد اسانس مشاهده نشد. یعنی با اعمال حد متوسط کود نیتروژنه (100 کیلوگرم در هکتار) گیاه سیاهدانه می تواند به بالاترین عملکرد خود برسد و نیازی به کاربرد بیشتر یا کمتر کود نیست زیرا ممکن است بر روی عملکرد گیاه نتیجه عکس داشته باشد. بنابر آزمایش بین کاربرد و عدم کاربرد کود نیتروژن اختلاف معنی دار وجود دارد و می توان گفت که با کاربرد کود اوره و در درجه دوم کود نیترات آمونیوم با مقدار متوسط 50-100 کیلوگرم در هکتار به حداکثر عملکرد مورد نیاز دست یافت.کلیدواژه ها
سیاه دانه، کود نیتروژن، عملکرد دانه، روغن ، اسانسمقالات مرتبط جدید
- نقش هوش مصنوعی در توسعه پایدار منابع آب
- نشانگرهای مولکولی مشترک در شناسایی مقاومت به بیماریهای مهم گندم
- مقایسه میدانی حشره کش آبامکتین و ترکیبات معدنی در کنترل پروانه برگخوار مرکبات
- مقایسه برخی ویژگیهای خاک در باغات سیب با سنین مختلف در استان آذربایجان غربی
- تحلیل فضایی و زمانی غلظت ذرات معلق PM۲.۵ در شهر اصفهان
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.