مقایسه بررسی پینه زایی چهار نوع کنار (Ziziphus spp.) در کشت بافت

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: دومین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار
  • کد COI اختصاصی: MPSA02_051
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1042
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سکینه جوکاری

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه خلیج فارس بوشهر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

محمد هدایت

اسادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

ساسان راستگو

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

فرشته بیات

استادیار گروه علوم باغبانی، دانشگاه خلیج فارس بوشهر دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی

چکیده

کنار (Ziziphus) ضمن این که گیاه دارویی مهم در صنایع دارویی و آرایشی است یک میوه گرمسیری با خواص فراوان است. دلیل توجه به جنبه های مختلف کشت بافت این گیاه، بهینه نمودن روش ها به عنوان ابزار مهم جهت مطالعات بعدی مربوط به عوامل موثر در بیوسنتز متابولیت های ثانویه و هم چنین کاربرد آنها در اصلاح آن است. به دست آوردن بهترین روش انگیزش پینه در 4 نوع کنار شامل دو رقم کنار بنگالی (Ziziphus Mauritania) بیضی درشت و بی هسته درشت و دو رقم کنار ایرانی (Ziziphus spina Christi) معمولی گرد و بی هسته ریز مورد مقایسه قرار گرفت. در این پژوهش که در قالب طرح کامل تصادفی به اجرا درآمد قطعات جوانه پس از گندزدایی سطحی، با توجه به هدف آزمایش، در محیط کشت حاوی تنظیم کننده های رشد گیاهی شامل بنزیل آدنین (BA) و ایندول استیک اسید (IAA) در تیمارهای مختلف برای انگیزش پینه کشت شدند. میزان انگیزش پینه در تمام محیط های کشت پس از 5 هفته ثبت شد. طبق نتایج به دست آمده کنار معمولی گرد ایرانی نسبت به 3 نوع دیگر جهت تولید پینه واکنش بهتری نشان داد. همچنین بهترین تیمار برای این گونه شامل 6 میلی گرم در لیتر BA به همراه 0/03 میلی گرم در لیتر IAA برای انگیزش پینه، از نظر کیفیت پینه و میزان پینه زایی تشخیص داده شد. در گونه کنار ایرانی گرد معمولی تنظیم کننده های BA همراه با IAA باعث ایجاد پینه های متراکم شد. بیشترین تراکم پینه در همین گونه مشاهده شد.

کلیدواژه ها

پینه، کشت بافت، کنار ایرانی، کنار بنگالی، گندزدایی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.