رویکردها و روش ها در زیبایی شناسی شهری
- سال انتشار: 1392
- محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 10، شماره: 24
- کد COI اختصاصی: JR_BAGH-10-24_006
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 958
نویسندگان
دکتری معماری ، استادیار گروه معماری ، دانشکده هنر و معماری ، دانشگاه بوعلی سینا ، همدان ، ایران
چکیده
هدف اصلی از این مقاله معرفی رویکردهای متفاوت در زیبایی شناسی شهری و شیوه های متفاوت انجام آن می باشد . روش انجام تحقیق در این نوشتار براساس روش تحلیلی و مقایسه تطبیقی نظرات مختلف در حوزه زیبایی شناسی شهری و تکنیک های انجام آن است . براساس مطالعات صورت گرفته ، در این تحقیق زیبایی شناسی شهری براساس چهار رویکرد عمده کالبدی ، روان شناسانه ، کارشناسانه و مردم محور مورد بررسی قرار گرفت که متناسب با هرکدام از این رویکردها ، روش های مختلف انجام آنها نیز ارایه می شود . رویکرد کالبدی و کارشناسانه که به لحاظ ماهیتی تا حد زیادی شبیه هم هستند در میان شیوه های مدیریتی رایج بوده و می توان آنها را برای تبدیل ویژگی های فیزیکی مناظر شهری به پارامترهای طراحی به کار برد . رویکرد روان شناسانه و مردم محور را که نیز به لحاظ ماهیتی همانند هم هستند و در پروژه های تحقیقاتی پایه رواج دارند را می توان در درک دیدگاه های مردم نسبت به مسایل زیباشناختی به کاربرد و از نتایج آنها در تصمیم گیری ها ، برنامه ریزی ها و طراحی شهر کمک جست . روش های ارزیابی مربوط به این چهار رویکرد در دو دسته عمده روش های کارشناس محور (شامل فهرست های توصیفی ، فهرست های غیرکمی و فهرست های کمی) و روش ای مردم محور (شامل روش های غیرکمی ، کمی و روش مؤلفه ای) مورد بررسی قرار گرفته اند. براساس روش های ذکر شده برای انجام ارزیابی های زیباشناسانه ، فنون ارزیابی و ابزار آن نیز ارایه شده است . در بخش مربوط به فنون و ابزار ارزیابی ، مطالعات گسترده ای در مورد تحقیقات انجام گرفته در مورد مسائل زیباشناسی شهری انجام شده است . در بخش مربوط به فنون و ابزار ارزیابی ، مطالعات گسترده ای در مورد تحقیقات انجام گرفته در مورد مسائل زیباشناسی شهری انجام شده است و فنونی که در این تحقیقات استفاده شده است ، به صورتی منظم دسته بندی شده است . فنون مورد اشاره در این مقاله به طور کلی شامل فنون مستقیم و فنون غیرمستقیم در ارزیابی هاست که متناسب با رویکردهای چهارگانه ذکر شده در این نوشتار می باشند. این مقاله به طور کلی ، چارچوبی را جهت انجام پژوهش هی های بعدی که قرار است در مورد مباحث زیباشناسی در شهر انجام گیرد را مورد حمایت قرار می دهد و به محققان کمک می نماید تا رویکرد و روشی درست را در انجام تحقیقاتی از دین دست را به انجام برسانند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد جهت انجام بررسی های زیبایی شناسی شهری نیاز اس که رویکردهای مردم محور و روان شناسانه به عنوان بستر اصلی در زیبایی شناسی و رویکردهای کالبدی و کارشناس محور به عنوان مکمل رویکردهای مردم محور و روان شناسانه مورد استفاده قرار گیرد.کلیدواژه ها
زیبایی شناسی شهری ، رویکرد کالبدی ، رویکرد روان شناسانه ، رویکرد کارشناس محور ، رویکرد مردم محورمقالات مرتبط جدید
- مهر تجدد بر پیشانی شهر تهران خیابان اسماعیل بزاز (مولوی)
- زنان در فضاهای بی دفاع شهری: تحلیل جامعه شناختی نقش فضاهای بی دفاع شهری در امنیت زنان (مورد مطالعه: محله تهرانپارس)
- بررسی علل نارضایتی شهروندان از عملکرد شهرداری ها نمونه موردی شهر جدید صدرا
- مطالعه موردی نقش مشارکت مردمی در بهسازی و نوسازی بافت فرسوده شهری
- ایدئولوژی آرمان شهر وشهرهای اکولوژیک (مطالعه ی موردی: شهرستان شوش)
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.