آگورا و روابط اجتماعی - فرهنگی در آتن دوره کلاسیک

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 10، شماره: 24
  • کد COI اختصاصی: JR_BAGH-10-24_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 984
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن کریمیان

دکتری باستان شناسی ، عضو هیات علمی گروه باستان شناسی دانشگاه تهران

سیدمهدی موسوی نیا

پژوهشگر دکتری باستان شناسی ، دانشگاه تهران ،

چکیده

از آنجایی که فضاهای شهری کانون تمرکز ساکنان زمین اند ، آنها را می توان مناسب ترین عرصه تظاهر و تجلی فرهنگ بشری ، ارتباطات اجتماعی و تاریخ ملت ها به شمار آورد. همچنان که ساختار فرهنگی و اجتماعی یک ملت می تواند بر تظاهرات کالبدی شهرها اثرگذار باشد ، ویژگی های کالبدی و فضایی شهرها هم می توانند در پویایی ، استمرار و یا تغییر روابط اجتماعی و فرهنگ ملت ها موثر واقع شوند . «اگورا» به مثابه یکی از فضاهای شهری آتن در دوره کلاسیک ، سهم شایان توجهی در برقراری روابط اجتماعی - فرهنگی شهروندان و تأمین مردم سالاری داشته است. پاسخ به این پرسش که فضای مذکور تا چه حد در تأمین عملکردهای فوق ایفای نقش می کرده ، نیازمند مطالعه موقعیت آن در میان سایر عناصر شهری ، نقش و میزان تعمد دولتمردان در شکل گیری ارتباطات موثر شهی ، و بالاخره میزان آشنایی شهروندان به کارکردهای فضاهای شهر مذکور است . نوشته حاضر که با هدف نشان دادن تأثیر آگورا در تأمین مردم سالاری و تنظیم رفتارهای اجتماعی ساکنان شهر آتن دوره کلاسیک تدوین شده است ، به تحلیل عملکرد این فضا و بناهای اطراف آن در برهم کنش های اجتماعی - فرهنگی آتن می پردازد. به عبارت دیگر ، در نوشته حاضر سعی شده تا با روش هرمنوتیک ، از دل آثار معماری ، عملکرد و ارتباطات فضایی شکل گرفته در آتن دوره کلاسیک بازسازی شود. تحقیق حاضر ، ضمن بازسازی روابط اجتماعی - فرهنگی شهروندان آتنی در آگورا ، روشن ساخته است که این فضا فراهم کننده زمینه های «مردم سالاری» در آتن کلاسیک ، و بناهای اطراف آن نیز تأمین کننده «منافع عامه » بوده و احداث این مجموعه اقدامی در نیل به «آرمان شهر موعود» به حساب می آمده است . به عبارت دیگر ، درخشش تفکر آتنی ها در عهد کلاسیک در زمینه های فلسفه و علم ، هنر ،فنون و تجارت ، تعلیم و تربیت ، حکومت ، آزادی های مدنی و ارتباطات اجتماعی به نحوی ملموس در آگورا متجلی شده است .

کلیدواژه ها

آگورا ، آتن ، دوره کلاسیک ، فضای شهری ، روابط اجتماعی ، روابط فرهنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.