شاخصه های کیفیت محیطی در شناسایی اولویت های مداخله در محدوده بافت فرسوده شهر بندرلنگه
- سال انتشار: 1391
- محل انتشار: ماهنامه باغ نظر، دوره: 9، شماره: 20
- کد COI اختصاصی: JR_BAGH-9-20_002
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1129
نویسندگان
کارشناس ارشد طراحی شهری ، دانشگاه علم و صنعت ایران
کارشناس ارشد طراحی شهری ، دانشگاه تربیت مدرس ، تهران ، ایران ،
پژوهشگر دکتری معماری ، عضو هیات علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی قزوین ، ایران
دکتری شهرسازی ، دانشیار گروه شهرسازی دانشگاه تربیت مدرس ، تهران ، ایران
چکیده
کیفیت یک فضا در شهر از برآیند مؤلفه هایی حاصل می شود که با شناسایی کارکردها و تأثیرات مناسب هریک از آنها بر فضا می توان راهکارهایی برای بهبود کیفیت فضاهای شهری ارائه داد. در رابطه با بافت های فرسوده این امر از اهمیت بیشتری برخوردار است. در این نوع بافت ، بسیاری از فضاها دچار فرسایش شده و مؤلفه های کیفی آن دچار نقصان است که در طول زمان این مسئله خود موجب از بین رفتن حیات یک بافت و محیط پیرامون آن می شود. بنابراین توجه به کیفیات محیطی بافت های فرسوده یکی از مهم ترین عوامل در شناسایی محدوده های هدف جهت مداخله در آن خواهد بود. حال سؤال این است که آیا می توان روشی جهت شناسایی و تأثیرگذاری شاخص های کیفی در محدوده بافت های فرسوده ارائه کرد ؟ و آیا نتایج این تأثیرگذاری قابل مشاهده خواهد بود؟ به نظر می رسد در شناسایی و مداخله در بافت های فرسوده شهرهای کشورمان توجهی به شاخص های کیفی محیط نشده و پیشینه قابل توجهی از این مباحث در مطالعات بافت های فرسوده مشاهده نمی شود. به همین دلیل در این مقاله سعی بر آن است تا با مطالعات رئوس مباحث مربوط به کیفیات محیطی و شناسایی چگونگی تأثیرگذاری آن بر شاخص های مداخله در بافت های فرسوده قدم های اولیه در این راه برداشته شود. بنابراین فرض بر این خواهد بود که شاخص های کیفی محیط که شامل شاخص عملکردی ، تجربی - زیبایی شناختی و شاخص زیست محیطی به عنوان پارامترهای تأثیرگذار آن معرفی می شود ، می تواند به عنوان شاخص های تأثیرگذار در شناسایی و مداخله در بافت های فرسوده مورد استفاده قرار گیرد. در این مقاله به منظور بررسی معیارهای کیفی در بافت های فرسوده اقدام به تهیه الگویی مناسب با طبقه بندی شاخصه هایی در کنار شاخصه های مصوب شورای عالی معماری و شهرسازی شده است که در نهایت با سنجش و تحلیل هریک از شاخصه های کیفی ، نیاز به ارتقا یا ایجاد آن در فضا قابل رؤیت شود. به این ترتیب در راستای شناسایی و اولویت بندی حوزه های مداخله در بافت های فرسوده ، هریک از این حوزه هار امی توان از باب معیارهای کیفی قیاس کرده و با وزن دهی این شاخص ها و زیر معیارها به روش AHP ، حوزه های مداخله را شناسایی و جونه مداخله متناسب با ویژگی های آن را نیز پیشنهاد کرد. در روند پژوهش ، این الگو در نمونه موردی بافت فرسوده بندر لنگه مورد ارزیابی قرار می گیرد و اثر مثبت شاخصه های کیفی در کنار مصوبات شورای عالی معماری و شهرسازی مشخص می شود.کلیدواژه ها
بافت فرسوده ، شاخص های کیفی ، اولویت های مداخله ، بندرلنگهمقالات مرتبط جدید
- ارزیابی تاثیر فناوریهای نوین دیجیتال (BIM)، هوش مصنوعی و اینترنت اشیا بر بهبود بهره وری و کاهش ریسک در پروژه های ساخت و ساز ایران مطالعه) مورردی اداره کل نوسازی شهر تهران منطقه (۸)
- سازه های مقاوم هوشمند جهت بهینه سازی مصرف انرژی با محوریت زیست محیطی
- درآمدی بر امکان حضور رهنمودهای باغسازی معماری اسلامی در پیشبرد طراحی منظر معاصر
- باغسازی در معماری اسلامی؛
- شناسایی ریسکهای موثر در پیشرفت فیزیکی پروژه های ساخت به روش بهترین بدترین فازی
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.