تعیین حساسیت مراحل مختلف رشد ارقام گندم به تنش کمبود آب

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_1032
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 521
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد پاسبان

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

حمیدرضا ذبیحی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

چکیده

آب به عنوان یکی از مهم ترین نهاده های تولید محصولات کشاورزی از اهمیت زیادی برخوردار است و گیاهان در مراحل مختلف رشدی خود پاسخ های متفاوتی به آب نشان می دهد. کمبود آب در انتهای فصل رشد گندم و تقارن آن با کشت های تابستانی ، اغلب با عث کم آبیاری در گندم می گردد که می تواند باعث کاهش شدید عملکرد گندم گردد . لذا به منظور بهینه سازی مصرف آب در این مراحل آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید . در این طرح تیمارهای قطع آبیاری در مراحل : R1: گلدهی و شیری شدن دانه و دانه بستن ؛ R2: شیری شدن دانه و دانه بستن ؛ R3: گلدهی و دانه بستن ؛ R4: گلدهی و شیری شدن دانه ؛ R5: دانه بستن ؛ R6: شیری شدن دانه؛ R7: گلدهی و R8: بدون قطع آبیاری (شاهد) در کرتهای اصلی و سه رقم گندم V: الموت؛ V2: ا MV17 ؛ V3: توس در کرتهای فرعی اجرا گردید . نتایج نشان داد که اثر تیمارهای قطع آبیاری بر عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه معنی دار بوده و عملکرد بیولوژیک در کلیه تیمارها (R1…R7) نسبت به تیمار شاهد، به ترتیب به میزان 62، 47، 39، 37، 22، 21، 29 درصد و عملکرد دانه نسبت به تیمارهای شاهد به ترتیب به میزان 57 ، 42، 34، 33، 21، 21، 21، درصد کاهش یافت . رقم گندم M.V.17 بالاترین عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را به ترتیب به میزان 12374 و 3737 کیلوگرم در هکتار به خود اختصاص داد . بر این اساس حذف یک نوبت آبیاری در مرحله شیری شدن دانه یا سخت شدن دانه کمترین کاهش عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه را در پی داشت که این امر می تواند در برنامه ریزی جهت کاهش آب مصرفی در گندم مؤثر باشد.

کلیدواژه ها

گندم، عملکرد دانه، بیولوژیک و قطع آبیاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.