اثر تاریخ های مختلف کاشت، تراکم بوته و ژنوتیپ بر روی صفات مورفولوژیکی و عملکرد دانه سویا

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_797
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 508
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا حضوری

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی - گروه زراعت و اصلاح نباتات

مهتاب جلیلی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، دانشکده کشاورزی- گروه زراعت و اصلاح نباتات

نسرین رزمی

مرکز تحقیقات کشاورزی مغان

علی نامور

دانشگاه محقق اردبیلی، دانشکده کشاورزی - گروه زراعت و اصلاح نباتات

چکیده

به منظور ارزیابی اثر تاریخ کاشت ، تراکم و رقم بر روی صفات مورفولوژیکی ، عملکرد و اجزای آن درگیاه سویا آزمایشی در قالب طرح اسپلیت اسپلیت پلات با سه تکرار در مرکز تحقیقات مغان انجام گرفت . فاکتور تاریخ کاشت در 4 سطح ( 30 خرداد، 15 تیر، 29 تیر و 13 مرداد ) و تراکم در سه سطح ( 30 ، 40، 50 بوته در متر مربع) و ارقام مورد کشت در سه سطح (EFEX، VILIAMS، L17 ) بود. نتایج آزمایش نشان داده است که تاریخ کاشت تاثیرکاملا معنی داری بر کلیه صفات مورد مطالعه داشت . بلندترین بوته و بلندترین ارتفاع محل تشکیل اولین شاخه فرعی از سطح زمین وحداکثر تعداد نیام در بوته از کشت زود هنگام به دست آمد. عملکرد دانه سه تاریخ کاشت اول با بیشترین مقدار مربوط به کشت 30 خرداد ( 3616 کیلوگرم در هکتار) از لحاظ آماری تفاوت معنی داری با هم نداشت و در سطح A قرار گرفتند . ولی درشت ترین دانه از کشت 29 تیر به دست آمد . ارقام وتراکم بوته نیز بر تعداد نیام در بوته تاثیر کاملا معنی داری داشت . بیشترین نیام در بوته دررقم L17 و تراکم 50 بوته در مترمربع مشاهده شد . تعداد نیام در بوته در تراکم 50 بوته در مترمربع به شدت تحت تاثیر تاریخ کاشت قرار گرفت ، بیشترین و کمترین تعداد نیام از تراکم 50 بوته در مترمربع به ترتیب از کشت 30 خرداد و 29 تیر به دست آمد. تعداد نیام در بوته در کشت 15 تیر کمتر تحت تاثیر تراکم قرار گرفت و این تاریخ کاشت از لحاظ تعداد نیام در بوته برای رقم L17 مناسب تر بود. و در کشت دیرهنگام نوسانات کمتری از لحاظ تعداد نیام در بوته بین سه رقم مورد مطالعه مشاهده شد . با توجه به فاکتورهای مورد مطالعه ، کشت در تاریخ 15 تیر، تراکم 40 بوته در مترمربع و رقم ویلیامز برای سویا مناسب بود.

کلیدواژه ها

تاریخ کاشت، تراکم، رقم، عملکرد و صفات مورفولوژیکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.