اثر تراکم و سال بر میزان تولید ماده خشک و اسانس گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa Officinalis)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_588
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 589
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بهلول عباس زاده

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

پیمان عزتی

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

محمدحسین لباسچی

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

حسین علی آبادی فراهانی

موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور

چکیده

برای بررسی اثر تراکم و سال این آزمایش در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در سالهای 82-81 انجام گرفت. از طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار استفاده شد . تیمارهای تراکم عبارت از 100000، 67000، 50000، 40000، و 33000 بوته در هکتار بودند . نتایج عملکرد ماده خشک سال اول نشان داد که تیمارهای مختلف تراکم در سال اول تفاوت معنی دار داشتند . بیشترین میزان ماده خشک در تیمار 4 بوته در مترمربع با میانگین 8550 کیلوگرم در هکتار به دست آمد . عملکرد ماده خشک سال دوم تیمارهای مختلف تراکم تفاوت معنی دار داشتند . تجزیه مرکب نتایج عملکرد ماده خشک برداشت بادرنجبویه در دو سال متوالی نشان دهنده عدم تفاوت معنی دار بین تیمارهای مختلف در طی دو سال آزمایش بود . بیشترین ارتفاع مربوط به تیمار کمترین تراکم (3/2 بوته در مترمربع ) با 74/2 سانتیمتر و ک مترین آن مربوط به تیمار 10 بوته در مترمربع با 71/4 سانتیمتر بود . درصد اسانس سال اول و دوم در تیمارهای مختلف تراکم با یکدیگر تفاوت معنی دار نداشتند. تجزیه مرکب درصد اسانس آزمایش نشان داد که تفاوت معنی دار اسانس تولیدی در سالهای اول و دوم بود . مقایسه میانگین درصد اسانس در سال اول (0/141 درصد) با سال دوم (0/246 درصد ) نشان دهنده افزایش زیادی درصد اسانس در سال دوم بود. عملکرد اسانس سال اول و دوم در تیمارهای مختلف تراکم با یکدیگر تفاوت معنی داری را نشان نداد . نتایج تجزیه مرکب عملکردها و اسانس بین سالهای مختلف نشان دهنده تفاوت معنی دار در بین سالهای اول و دوم آزمایش بود. بیشترین میزان میانگین عملکرد اسانس مربوط به سال 82 با 19380 گرم در هکتار و کمترین میانگین عملکرد اسانس مربوط به سال 81، 11070 گرم در هکتار بود.

کلیدواژه ها

بادرنجبویه، تراکم، عملکرد و ماده خشک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.