بررسی اثر تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد و نمو بر عملکرد و اجزای عملکرد دانه ژنوتیپ های گندم نان (Triticum aestivum L.) در شرایط گرم و خشک

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_487
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منوچهر دستفال

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس- داراب

وحید براتی

کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس- داراب

فرشید نوابی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس- داراب

حسن حقیقت نیا

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس- داراب

چکیده

به منظور بررسی واکنش 5 ژنوتیپ گندم نان به حذف آبیاری در مراحل انتهایی رشد و نمو ، این پژوهش در ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب از سال زراعی 81-1380 به مدت دو سال اجرا گردید. آزمایش به صورت طرح کرت های یک بار خرد شده در سه تکرار اجرا شد. کرت های اصلی ر ا سه سطح آبیاری شامل : I1: آبیاری کامل ، I2: حذف آبیاری بعد از مرحله شیری شدن دانه و I3: حذف آبیاری بعد از مرحله گلدهی و کرت های فرعی شامل : رقم چمران (شاهد منطقه ) و لاین های امیدبخش S-79-10،S-75-20 ،S-78-11 و S-79-18 را تشکیل د اد. اثرآبیاری، رقم و اثرات متقابل آنها در کلیه صفات معنیدار شد. در شرایط I2 و I3 در مقایسه با آبیاری کامل عملکرد دانه به ترتیب 15/6 و 50/7 درصد کاهش یافت . شرایط کاهش آبیاری، کاهش اجزا عملکرد دانه را باعث شدند . کاهش وزن دانه بیشتر از سایر اجزای عملکرد دانه بود . بیشترین عملکرد دانه در رژیمهای آبیاری I2، I1 و I3 به ترتیب مربوط به لاین S-79-18 ، رقم زودرس چمران و لاین زودرس S-79-10 بود. با توجه به کاهش قابل ملاحظهی عملکرد دانه و راندمان مصرف آب در تیمار I3در مقایسه با I1 و I2 این رژیم به عنوان یک راهبرد مؤ ثر در مدیریت آبیاری گندم مناسب نمی باشد.

کلیدواژه ها

کم آبیاری، عملکرددانه و اجزای عملکرد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.