ارزیابی تغییرات ژنتیکی لاینهای گندم دابل هاپلوئید با استفاده از الگوی نوارهای پروتئینی گلیادین به روش A-PAGE و ارتباط آنها با صفات زراعی

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_443
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 436
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جاوید اجاقی

دانشجوی دکتری ژنتیک گیاهی دانشگاه ملی باکو

الاده آخوند اوا

گروه زیست شناسی دانشگاه ملی باکو

حاملت صادق اوف

انستیتو ذخایر ژنتیکی آکادمی علوم باکو

رهام عشقی

دانشجوی دکتری ژنتیک گیاهی دانشگاه ملی باکو

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی تنوع ژنتیکی 102 لاین دابل هاپلوئید گندم تهیه شده از سیمیت با استفاده از روش A-PAGE انجام گرفت . در لاین های مورد بررسی مجموعا 48 باند و 47 الگوی متفاوت آشکار گردید، که در اکثر باندها پلی مورفیسم مشاهده شد . در ناحیه امگا 18 باند و 19 الگوی مختلف مشاهده گردید، که بیشترین مقدار باند در این ناحیه دیده شد. در نواحی گاما و بتا به ترتیب 12 و 9 باند و همچنین 19 و 12 الگو مشاهده گردید. کمترین تنوعالگویی در ناحیه آلفا بود که دلیل آن می تواند بعلت جدا نشدن مناسب باندها در الکتروفورز یک بعدی در این ناحیه باشد . در این ناحیه 7 الگو و 9 باند مشاهده گردید. با استفاده از فرمول نی تنوع ژنتیکی بر اساس الگوها برای هر چهار ناحیه امگا، گاما، بتا و آلفا محاسبه گردید که ناحیه گاما با H=0/872 دارای بیشترین تنوع ژنتیکی و بعد از آن نواحی امگا و بتا به ترتیب با 0/767 و 0/714 و کمترین تنوع ژنتیکی مربوط به ناحیه آلفا با H=0/646 بود . علی رغم اینکه لاین های مورد بررسی دارای والد مشترک بود ند، تغییرات ژنتیکی قابل توجهی در بین لاین های مورد بررسی مشاهده شد . در نتیجه الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید گلیادین ها می تواند به عنوان یک روش مناسب برای شناسایی ارقام خالص به شمار رود. در مقایسه الگوهای مشاهده شده با صفات زراعی یک الگو در ناحیه امگا با صفت تعداد دانه در سنبلچه وابستگی داشتند که در به نژادی می توان از آن به عنوان یک نشانگر جهت افزایش عملکرد بهره جست.

کلیدواژه ها

تنوع ژنتیکی، الگوهای گلیادینی و گندم دابل هاپلوئید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.