ارزیابی شاخص های تحمل به خشکی در گندم دوروم (Triticum turgidum var. durum)

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_431
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 503
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

منصور خضری عفراوی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

عبدالهادی حسین زاده

دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

ولی اله محمدی

استادیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

علی احمدی

دانشیار پردیس کشاورزی و منابع طبیعی کرج، دانشگاه تهران

چکیده

تنش خشکی از عمده ترین خطرات برای تولید موفق محصولات زراعی در ایران است . برای بازدهی بیشتر در اصلاح ارقام برتر در مناطق خشک و نیمه خشک باید بهترین معیارهای مقاومت به خشکی را شناخت در این بررسی 20 رقم بومی و 2 رقم تجاری گندم دوروم یاواروس و آریا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در شرایط تنش خشکی و بدون تنش در شرایط مزرعه ارزیابی شدند . در این بررسی 6 شاخص مقاومت به خشکی شامل: شاخص تحمل (Tol)، شاخص حساسیت به تنش (SSI)، شاخص تحمل تنش (STI)، شاخص بهره وری متوسط (MP)، شاخص میانگین هندسی (GMP) و شاخص میانگین هارمونیک (HRM) بر اساس عملکرد دانه در هر دو شرایط تنش و بدون تنش محاسبه گردیدند . شاخصی که انتخاب بر اساس آن باعث افزایش عملکرد در هر دو شرایط تنش و بدون تنش گردد، مناسب ترین شاخص می باشد. بر این اساس شاخص های GMP ،STI و MP به عنوان بهترین شاخص ها شناسایی شدند . این شاخص ها در هر دو شرایط تنش و بدون تنش همبستگی با عملکرد مثبت و معنی دار تقریباً یکسانی را داشتند براساس این شاخص ها ارقام 11، 20 و 21 بعنوان بهترین ارقام شناسایی شدند . با توجه به همبستگی مثبت و معنی دار بین yp (عملکرد پتانسیل ) و ys (عملکرد در محیط تنش) به نظر می رسد که در شرایط آزمایش انتخاب براساس yp بالا باعث افزایش ys می شود.

کلیدواژه ها

خشکی، شاخص مقاومت و گندم دوروم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.