تهیه هیبرید دیپلوئید مقاوم به پوسیدگی ریزوکتونیایی ریشه و طوقه چغندرقند

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_293
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 545
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسن ابراهیمی کولایی

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی همدان

سیدباقر محمودی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند- کرج

محمود مصباح

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند- کرج

سید یعقوب صادقیان

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قند- کرج

چکیده

بیماری پوسیدگی ریشه و طوقه ناشی از Rhizoctonia solani AG-2-2 در مناطق عمده کشت چغندرقند از عوامل محدود کننده می باشد. بهترین روش کاهش میز ان خسارت بیماری استفاده از ارقام مقاوم چغندرقند است . در راستای تهیه رقم مقاوم اقدام به تهیه والد پدری مقاوم به این بیماری شد . به این منظور، در سال 1383 ، از ریشه های مقاوم یکی از این ژر مپلاسم ها پس از خودگشنی بوته ها در قفس کاملاً ایزوله، 78 توده بذر (S1) تهیه شد. در سال 1384 هم زمان، بذرS2 و با تلاقی S1 ها با یک نرعقیم، بذر هیبرید تهیه گردید. در سال 1385، 68 هیبرید در چهار آزمایش به همراه سه شاهد داخلی و خارجی مقاوم در همدان، خراسان و کرج مقایسه عملکرد شدند . در همین سال، مقاومت S2 ها نیز در شرایط میکروپلات ارزیابی گردید . بر اساس نتایج مقایسه عملکرد و ارزیابی مقاومت، هیبریدهایی که عملکرد و مقاومت مناسب داشتند انتخاب و به همراه چهار شاهد مقاوم و یک شاهد حساس در مناطق همدان، کرج، اصفهان (در مزارع غیرآلوده )، خراسان و آذربایجان غربی (در مزارع آلوده به ریزوکتونیا و ریزومانیا) در دو آزمایش 20 رقمی مقایسه عملکرد شدند همزمان درشرایط میکروپلات مجدداً ارزیابی مقاومت S2 های انتخابی نیز بررسی شد . در پایان، بر اساس نتایج مقایسه عملکرد دوساله و ارزیابی مقاومت ، هیبرید برتر که از نظر مقاومت 139 درصد شاهد مقاوم (فلورس) و از نظر عملکرد شکر 108 درصد شاهد حساس و 92 درصد شاهد مقاوم بود انتخاب شد. بالاترین عملکرد هیبرید برتر 91/5 تن در هکتار با عیار 17/7 درصد ثبت شده که محصول قند آن 16/1 تن در هکتار بود.

کلیدواژه ها

رقم مقاوم به پوسیدگی ریشه، چغندرقند، اصلاح و ارزیابی مقاومت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.