بررسی ترکیب پذیری ارقام برنج به روش تلاقی دیالل برای برخی از صفات مهم زراعی برنج

  • سال انتشار: 1387
  • محل انتشار: دهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT10_221
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 463
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیلا آهنگر

دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران

غلامعلی رنجبر

استادیار دانشگاه مازندران

محمد نوروزی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور– معاونت آمل

چکیده

به منظور برآورد مقدار ترکیب پذیری و نوع عمل ژن تعدادی از صفات زراعی مهم برنج از تلاقی یکطرفه دیالل 5 × 5 استفاده شد . در سال زراعی 1386 والدها و نتاج حاصل از تلاقی نیمه دیالل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقات برنج کشور - آمل کشت و صفاتی چون تعداد خوشه اولیه و ثانویه، روز از نشا کاری تا ظهور اولین خوشه و تعداد خوشه در گیاه اندازه گیری شدند .. میانگین مربعات ژنوتیپ ها برای کلیه صفات از نظر آماری در سطح 1% معنی دار شد . معنی دار بودن میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی و همچنین ترکیب پذیری خصوصی برای کلیه صفات بجز تعداد روز از نشاء کاری تا ظهور اولین خوشه، وجود اثر افزایشی و غیر افزایشی را در کنترل صفات مر بوطه نشان میدهد . معنی دار شدن نسبت MS(GCA/MS/(SCA برای تمامی صفات بجز تعداد خوشچه اولیه و تعداد خوشچه ثانویه در خوشه و تعداد خوشه در گیاه، نشان دهنده اهمیت بیشتر اثر افزایشی نسبت به اثر غیر افزایشی ژنهای کنترل کننده صفات مورد مطالعه می باشد. به طور کلی والدین دشت و IR62871-175-1-10 به عنوان بهترین والد از لحاظ ترکیب پذیری عمومی و هیبرید دمسیاه مشهد × IR62871-175-1-10 با بالاترین ترکیب پذیری خصوصی به عنوان بهترین دورگ برای صفات مورد بررسی تعیین شدند.

کلیدواژه ها

برنج، ترکیب پذیری عمومی، ترکیب پذیری خصوصی و اثرات ژن

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.