بررسی اثرات دماهای پایین در مراحل اولیه رشد ارقام مختلف برنج

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_1076
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 562
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سید مصطفی میرتبار

دانشجوی کارشناسی ارشد مجتمع آموزش عالی علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه مازندران

همت اله پیردشتی

استادیار مجتمع آموزش عالی علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، دانشگاه مازندران

محمد تقی کربلایی

عضو هیات علمی موسسه تحقیقات برنج کشور‐ معاون مازندران(آمل)

فوآد مرادی

استادیار پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی کرج

چکیده

به منظور بررسی اثرات دمای پایین بر روی خصوصیات جوانه زنی برنج و شناسایی ارقام مقاوم ، آزمایشی به صورت فا کتوریل در قالب طرح کام ً لا تصادفی با دو فا کتور رقم در ۲۶ سطح (رسمی-‐ صدری دم زرد‐- قرمزی صدری‐- شفق‐- چپرسر ۵ ‐- گرده زنجان‐ -آمل 3- LD183- کادوس‐- گرده محلی ‐- فجر -‐ چمپا ۶-‐ نعمت ‐- لاین6- کوهرنگ ‐- طارم دمسیاه -‐ دمسیاه الشتر ‐- چپرسر دیلمانی -‐ ند ا -‐ اوند ا ‐- ساحل ‐- دمسیاه ویسان -‐ هاشمی درود ‐- عنبر بو ایلام ‐- بینام محلی- ساری چلیتیک) و فاکتور درجه حرارت با چهار سطح دمایی ( 5-10-15-25 درجه سانتی گراد ) تحت شرایط کنترل شده با سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور‐ معاونت مازندران -‐ (آمل) به اجرا درآمد . پس از پایان هر دوره صف اتی از قبیل درصد جوانه زنی ، سرعتجوانه زنی، طول ریشه چه ، طول ساقه چه و درصد بذرهای خسارت دیده بر اساس سیستم ارزیابی استاندارد برنج اندازه گیری شدند . نتایج حاصله نشان داد که در کلیه صفات اندازه گیری شده اثر دما، رقم و اثر متقابل دما و رقم در سطح احتمال ۱ در صد معنی دار بود . به طور کلی اعمال تنش سرما موجب کاهش مقادیر تمامی صفات مورد بررسی شدند. همچنین نتایج جدول همبستگی نشان می دهد که درصد خسارت بذر با تمامی صفات دیگر همبستگی منفی و معنی داری در سطح احتمال ۱ درصد دارد که طول ساقه چه با (**77%-=r) بیشترین همبستگی منفی را نشان می دهد. به طور کلی چنین نتیجه گیری می شود که ارقام کوهرنگ، طارم دمسیاه و گرده زنجان جزء ژنوتیپ های مقاوم و ارقام اوندا و چپرسر دیلمانی جزء ژنوتیپ های حساس به تنش سرما در مرحله جوانه زنی به حساب می آیند.

کلیدواژه ها

برنج، دمای پایین، جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.