بررسی تاثیر عوامل محیطی (شوری، دما، خشکی) بر جوانه زنی بذر ماش رقم NCM-1 در شرایط آزمایشگاهی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_1074
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1022
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

احمد مهربان

عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان و دانشجوی دکتری واحد کرج,

حمید رضا مبصر

استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان

علی واحدی

دانشجوی دکتری زراعت واحد کرج

مجید رحیمی زاده

دانشجوی دکتری زراعت واحد کرج

چکیده

شرایط محیطی از عوامل عمده محدود کننده هر نوع گیاه زراعی به و یژه حبوبات می باشد. در همین راستای به منظور ارزیابی اثر درجه حرارت، شوری و خشکی با استفاده از سه آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی با ۴ تکرار جوانه زنی بذر ماش (vigna radiate) رقم NCM-1 در آزمایشگاه گروه کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان در زمستان ۸۳ مورد بررسی قرار گرفت . تیمارهای درجه حرارت شامل (4، 8، 12، 20، 24، 28) درجه سانتی گراد بود که توسط انکوباتور قابل تنظیم و در محیط تاریک بر بذور اعمال گردید . تیمار های شوری نیز با استفاده از کلرو سدیم و با پتانسیل های (0، 3-، 6-، 9-، 12- بار) و همچنین تیمار های مختلف خشکی با استفاده از پلی اتیلن گلایکول (6000) PEG مرک آلمان تهیه و شامل پتانسیلهای (0، 3-، 6-، 9-، 12- بار) بود که در درجه حرارت ثابت ۲۴ درجه سانتی گر اد بر بذور اعمال گردید . نتایج نشان داد که بذر ماش مذکور در ۸ درجه سانتی گراد شروع به جوانه زنی کرد و حداکثر جوانه زنی را در دمای ۲۴ درجه داشت . از نظر شوری درصد جوانه زنی در پتانسیل صفر در حداکثر میزان خود بود و با کاهش یافتن پتانسیل اسمزی از درصد جوانه زنی کاسته شد به طوری که در غلظت (12-) بار جوانه زنی به شدت افت داشت . سرعت جوانه زنی نیز با افزایش پتانسیل اسمزی سیر نزولی داشت . همچنین درصد جوانه زنی به شدت تهدید آمیز شد . از سوی دیگر نتایج نشان داد که شوری می تواند رشد کلئوپتیل را محدود کند. به گونه ای که از پتانسیل های که از ۳-‐ بار این امر روند رو به کاهش داشت و در پتانسیل 9-، 12- بار اصلا اجازه رشد به کلئوپتیل را نداد و خشکی نیز مانند شوری توانست از طولکلئوپتیل بکاهد, لیکن شدت کاهش کمتر از شوری بود.

کلیدواژه ها

ماش، تاثیر، جوانه زنی، شوری، خشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.