ارزیابی مقاومت به بیماری Phytophthora sojae در لاین ها و ارقام سویا

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_905
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 445
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرضیه عقیقی

دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

حسن زینالی خانقاه

دانشیار دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

عباسعلی زالی

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران

اسلام مجیدی

عضو هیات علمی موسسه بیوتکنولوژی

چکیده

به منظور ارزیابی ارقام سویا در واکنش به بیماری بوته میری فیتوفترائی، تعداد ٥٩ رقم سویا در گلخانه در سال زراعی 1384-1383 در شرایط آلودگی مصنوعی به دو جدایه از قارچ Phytophthora sojae به صورت تجزیه مرکب در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با ٤ تکرار، مورد ارزیابی قرار گرفتند . بذور ارقام سویا در گلدانه ای به قطر ١٠ سانتی متر حاوی مخلوط خاک و ماسه پاستوریزه (حداقل ١٠ گیاهچه برای هر رقم ) کشت ودر دمای 30-25 درجه سانتیگراد در شرایط گلخانه نگهداری شدند . گیاهچه های ١٠ روزه با استفاده از روش تلقیح هیپوکوتیل برای مایه زنی شدند. به این منظور قطعهای از محیط کشت ٧ روزه قارچ به ابعاد 3×2 میلی متر مربع برداشته شد و ضمن ایجاد شکافی به طول تقریبا یک سانتی متر در هیپوکوتیل روی شکاف گذاشته شد و سپس با تکه ای پارافیلم (علامت تجاری ثبت شده ) پوشانده شد. 5-4 روز بعد از مایه زنی واکنش ارقام به صورت زیر ثبت گردید. اگر ٧٠ % یا بیشتر، گیاهچه ها زنده میماندند، آن رقم مقاوم (R) واگر ٧٠ % یا بیشتر می مردند، آن رقم حساس (S) منظور میگردید . حالات حد واسط به عنوان نیمه مقاوم (50-30% مرگ گیاهچه ) و نیمه حساس (70-50% مرگ گیاهچه ) در نظر گرفته شد . تجزیه واریانس داده های حاصل از آزمایش نشان داد که میان ارقام و جدایه های بیماری بوته میری فیتوفترائی اختلاف معنی داری وجود دارد. ارقام ،Evans ،EXD-15 ،L3 ،L84-1581 ،Kottman، EXD-61 ،Cisne297705 در برابر هر دو جدایه І و ІІ مقاوم تشخیص داده شدند.

کلیدواژه ها

ا Phytophthora sojae، سویا، جدایه، گیاهچه، مقاوم،حساس، تکنیک تلقیح هیپوکوتیل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.