برآورد پارامترهای ژنتیکی عملکرد دانه گندم و خصوصیات مرتبط با استفاده از نسل F2 تلاقی های دای آلل در شرایط رطوبتی مطلوب و تنش خشکی

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_562
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 480
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سیروس طهماسبی

کارشناس ارشد اصلاح نباتات. ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی حسن آباد،

محمود خدامباشی

عضو هیات علمی دانشگاه شهرکرد

عبدالمجید رضایی

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان

چکیده

به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و تعیین چگونگی کنترل ژنتیکی صفات عمل کرد و اجزای عمل کرد گندم و همچنین تعیین اثر محیط بر برآورد این پارامترها ، از طرح تلاقی های دای آلل یک طرفه با ٨ والد استفاده گردید . در این مطالعه نتاج F2 تلاقی ها به همراه والدین آن ها در دو آزمایش مجزا بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار، یکی تحت شرایط رطوبتی مطلوب درطول فصل رشد و نمو و دیگری تحت شرایط تنش خشکی در مراحل انتهایی رشد و نمو کشت گردیدند. میانگین مربعات محیط و همچنین میانگین مربعات اثر متقابل ژنوتیپ ×محیط به جز در مورد طول سنبله و تعداد دانه در سنبله معنی دار بودند . میانگین های مربعات ژنوتیپ برای تمام صفات مو رد مطالعه در سطح احتمال ١ درصد معنی دار بود . واریانس قابلیت تر کیب پذیری عمومی (GCA ) برای کلیه صفات مورد بررسی به جز تعداد پنجه بارور در محیط بدون تنش و عمل کرد بوته در محیط تنش خشکی،در هر دو محیط معنی دار گردید . واریانس قابلیت تر کیب پذیری خصوصی (SCA ) برای ارتفاع بوته در محیط بدون تنش و برای تعداد پنجه بارور و عمل کرد بوته در هر دو محیط معنی دار بود ولی برای بقیه صفات در هیچ یک از دو محیط معنی دار نگردید . نسبت بالا و معنی دار واریانس قابلیت تر کیب پذیری عمومی به واریانس تر کیب پذیریخصوصی برای ارتفاع بوته ، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله در هر دو محیط و برای تعداد سنبلچه در سنبله در محیط تنش خش کی حا کی از سهم بیشتر اثرات افزایشی ژنها در کنترل ژنتیکی این صفات بود . برآورد میانگین درجه غالبیت نشان داد که صفات ارتفاع بوته ، طول سنبله و تعداد دانه در سنبله در هر دو محیط و تعداد سنبلچه در سنبله در محیط تنش خش کی تحت تاثیر غالبیت نسبی ژنها قرار داشتند ، ولی صفات تعداد پنجه بارور و عمل کرد بوته در هر دو محیط و تعداد سنبلچه در سنبله در محیط بدون تنش تحت کنترل اثر فوق غالبیت ژنها بودند .وراثت پذیری عمومی در اکثر موارد بالا بود . در حالی که وراثت پذیری خصوصی برای تعداد پنجه بارور و عملکرد دانه در هر دو محیط و تعداد سنبلچه در محیط بدون تنش پائین و برای بقیه صفات نسبتًا بالا برآورد شد.

کلیدواژه ها

گندم، تلاقی دای آلل، تنش خشکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.