مطالعه بعضی صفات کمی ژنوتیپ های نخود کابلی تحت شرایط تنش خشکی انتهایی در خرم آباد

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_472
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 480
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پیام پزشکپور

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان،

سعید نظری

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان،

فریبا محمدی

محققین مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان،

لیلا سپهوند

دانشجوی کارشناسی رشته زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد

چکیده

به منظور بررسی اثر تنش خشکی انتهایی بر بعضی صفات کمی و شاخص های ارزیابی کننده تحمل ٥ ژنوتیپ نخود (Cicer arietinum L. ) آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 84-1383 در خرم آباد به صورت کرتهای خرد شده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار به اجرا درآمد . کرتهای اصلی آزمایش شامل سه تیمار تاریخ کاشت در تاریخ های ٢٧ آبان ماه ، ١٤ بهمن ماه و 26 فروردین ماه 84-1383 به نحوی اعمال گردید که در اثر کشت دیرهنگام در تاریخ کاشت سوم ژنوتیپ های نخود در مراحل زایشی و پر شدن دانه با تنش خشکی و درجه حرارت نسبتًا بالا مواجه شوند . کرتهای فرعی آزمایش شامل ٥ ژنوتیپ نخود Flip93-93 ، آرمان ، هاشم، ILC482 ، توده محلی گریت بودند . نتایج این بررسی نشان داد با تأخیر در زمان کاشت و مصادف شدن مرحله پر شدن دانه با تنشخشکی و درجه حرارتهای نسبتًا بالا ، ماده خشک گیاه ٨٢ %، عملکرد دانه ٨٠ %، شاخص برداشت ١٩ %، تعداد روز از کاشت تا گلدهی ٧٠ % و تعداد روز از کاشت تا رسیدگی فیزیولو ژیکی ٤٠ % کاهش یافت . کاهش عملکرد عمدتًا به دلیل کاهش تعداد غلاف در بوته ( ٨٥ %)و کوتاه تر شدن دوره پر شدن دانه ٤٥ % بود. ژنوتیپ های نخود در ارتباط با صفات یاد شده اختلاف معنی داری با هم داشتند . ژنوتیپ های پیشرفته Flip93-93 هم در شرایط مطلوب (در اولین تاریخ کاشت) بیشترین عملکرد دانه ١٤٧٤ کیلوگرم در هکتار) را داشت و هم با تأخیر در کاشت و مواجه ) شدن با شرایط تنش و درجه حرارت بالا (در تاریخ کاشت سوم با ٢٧٥ کیلوگرم در هکتار ) دارای عملکرد بیشتری بود . به منظور ارزیابی ژنوتیپ های نخود نسبت به تنش خشکی از شاخص های حساسیت به تنش (SSI)، تحمل به تنش (STI)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، تحمل (TOL) و میانگین بهره وری (MP) استفاده شد. بر اساس شاخص تحمل به تنش فرناندز ژنوتیپ پیشرفته Flip 93-93 هم در شرایط مطلوب (کاشت پاییزه ) بیشترین عملکرد دانه ( ١٤٧٤ کیلوگرم در هکتار) را داشت، و هم با تأخیر در کاشت و مواجه شدن با شرایط تنش و درجه حرارت بالا (در تاریخ کاشت بهاره با ٢٧٥ کیلوگرم در هکتار ) دارای عملکرد بیشتری بود . هم چنین بر اساس شاخص حساسیت محیطی (SSI) ژنوتیپ مزبور دارای مقاومت بیشتری به تنش خشکی و درجه حرارت بالا بود.

کلیدواژه ها

نخود ک ابلی، تنش خش کی، عملکرد دانه و شاخص های مقاومت

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.