مطالعه شاخص های رشد, عملکرد و برخی صفات زراعی در سه رقم برنج تحت تاثیر سطوح مختلف کود نیتروژنه

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_366
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 413
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معرفت مصطفوی راد

کارشناس ارشد بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی،

زین العابدین طهماسبی سروستانی

عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

به منظور مطالعه شاخص های رشد , عملکرد دانه و برخی صفات زراعی در سه ژنوتیپ برنج تحت تاثیر سطوح مختلف کود نیترو ژنه , آزمایش مزرعه ای در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت ) بصورت اسپلیت پلات با طرح پایه بلوک های کامل تصاد فی در سال زراعی ٨٠- ١٣٧٩ در چهار تکرار انجام شد . پلاتهای اصلی شامل سه سطح کود نیتروژنه (صفر, ٧٠ و ١٤٠ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و پلاتهای فرعی شامل ژنوتیپ های برنج (424، 506 و 507) بود. در این مطالعه ژنوتیپ ها تفاوتها ی معنی داری داشتند بطوریکه ژنوتیپ ٤٢٤ بالاترین شاخص سطح برگ و کمترین میزان سرعت جذب خالص و بیشترین عملکرد را دارا بود که نشان می دهد شاخص سطح برگ نقش بارزی در افزایش عملکرد دارد و صرفًا بالا بودن سرعت جذب خالص نمی تواند متضمن افزایش عملکرد باشد . رقم مذکور از نظر سطح برگ پرچم, برگ دوم , طول خوشه , تعداد انشعابات اولیه و تعداد انشعابات ثانویه در خوشه و ارتفاع بوته تفاوتها ی معنی داری در سطح یک درصد نشان داد که موید اهمیت رشد رویشی و شاخص سطح برگ در افزایش عملکرد ژنوتیپ های برنج می باشد. همچنین تیمار های سطوحکودی تفاوت معنی داری نشان دادند و شاخص سطح برگ , سرعت رشد محصول عملکرد در سطح کودی ١٤٠ کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار بیشتر از سطوح دیگر کود نیترو ژنه بود . حال آنکه بیشترین سرعت جذب خالص در سطح کودی صفر (تیمار شاهد) بدست آمد که نشان می دهد به موازات مصرف بهینه کود نیترو ژنه و افزایش شاخص سطح برگ از میزان سرعت جذب خالص کاسته می شود ولی بخاطر استفاده مطلوب از تشعشعات فعال فتوسنتز ی در واحد سطح , میزان عملکرد افزایش می یابد. بالاترین سرعت رشد محصول ٤٠ میلی گرم در متر مربع روز در ژنوتیپ ٥٠٧ و کمترین میزان CGR در ژنوتیپ 506 برابر ٣٠ میلی گرم در متر مربع در روز مشاهده گردید . ژنوتیپ ٥٠٧ به دلیل بالا بودن بیوماس بالا ی سطح خاک و سایه انداز ی بوته ها بر روی یکدیگر و خوابیدگی بوته ها و افزایش تنفس و ژنوتیپ ٥٠٦ به دلیل زودرسی و کوتاه بودن طول دوره رشد و پایین بودن شاخص سطح برگ عملکرد کمتر ی داشتند . بعلاوه اثرات متقابل ژنوتیپ و کود نیتروژنه بر عملکرد دانه , بیوماس بالا ی سطح خاک , ارتفاع بوته , سطح برگ پرچم و سطح برگ دوم معنی دار گردید . نتیجه اینکه تأمین بموقع و کا فی نیتر وژن بر ای افزایش رشد رویشی و ایجاد شاخص سطح برگ مطلوب و در نتیجه استفاده بهینه از تشعشعات خورشید ی و افزایش عملکرد در ژنوتیپ های برنج حائز اهمیت فراوان می باشد.

کلیدواژه ها

برنج, شاخص رشد, عملکرد, ژنوتیپ, کودنیتروژنه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.