بررسی کشت مستقیم ارقام برنج (روش خشکه کاری و بستر مرطوب) در مقایسه با نشاءکاری در استان مازندران

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_329
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1824
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد تقی کربلائی

اعضای هیات علمی موسسه تحقیقات برنج مازندران

صغری عاقب

کارشناس ارشد و کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی

عبدالرحیم رحیم پور

کارشناس ارشد و کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی

سیدحسین حسینیان

کارشناس ارشد و کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی

چکیده

به منظور بررسی کشت مستقیم ارقام برنج (روش خشکه کاری و بستر مرطوب ) در مقایسه با نشاء کاری در استان مازندران ، آزمایشی در مرکز ترویج و خدمات جهاد کشاورزی لاله آباد شهرستان بابل به صورت طرح اسپلیت پلات با نمونه برداری سه تکراری در سال زراعی ۱۳۸۴ اجرا د ر آمد . فاکتور اصلی شامل رقم و فاکتور فرعیشامل روش کشت بود . در این مطالعه ، مجموعه ای از صفات زراعی ، فنولوژیکی، مورفولو ژیکی مورد بررسی قرار گرفت . در هر کرت آزمایش بصورت مشاهده ای تعداد روز از کاشت تا ٥٠ درصد گلدهی ، تعداد روز از کاشت تا برداشت و صفات تعداد پنجه در مترمربع و تعداد پنجه مؤثر در مترمربع ثبت گردید . ارتفاع بوته و طول خوشه(برحسب سانتی متر)، تعداد دانه در هر خوشه، درصد دانه های رسیده در هر خوشه برروی ١٠ بوته تصادفی اندازه گیری گردید . همچنین صفات وزن هزار دانه (گرم) و عملکرد (تن در هکتار) در زمان بر داشت مورد ارزیابی قرار گرفت . اثر متقابل معنی دار بین ارقام و روش های کشت برای صفات طول خوشه و عملکرد مشاهده نگردید . در بین صفات مورد مطالعه تفاوت معنی داری بین ارقام و روش های کشت وجود داشت. در بین ارقام مورد بررسی رقم طارم دارای حد اکثر ارتفاع ، درصد دانه های رسیده و طول خوشه (که بجز شفق تفاوت معنی داری باسایر ارقام نداشت ) و حداقل تعداد پنجه در متر مربع ، تعداد پنجه مؤثر در متر مربع ، وزن هزار دانه ، تعداد روز تا ٥٠ % گلدهی و ٥٠ % برداشت بود. رقم شفق دارای حداقل ارتفاع ، طول خوشه و وزن هزار دانه بود . رقم نعمت (تفاوت معنی داری با فجر نداشت )، از بیشترین تعداد پنجه در متر مربع و تعداد پنجه مؤثر در متر مربع برخوردار بود ، ضمن اینکه دارای بیشترین وزن هزار دانه ، تعداد روز تا ٥٠ % گلدهی و تعداد روز تا برداشت بود . رقم هیبرید که دارای بیشترین تعداد دانه در خوشه بود، از کمترین درصد دانه های رسیده نیز برخوردار بود . از لحاظ عملکرد رقم فجر دارای بیشترین و بین سایر ارقام تفاوت معنی داری وجود نداشت . بطور متوسط بیشترین تعداد پنجه در متر مربع ، ارتفاع بوته ، تعداد پنجه مؤثر درمتر مربع در بستر مرطوب و ار نظر عملکرد بین بستر مرطوب و کشت نشائی تفا وت معنی داری وجودنداشت . کشت نشایی دارای بیشترین طول خوشه ، تعداد دانه (که تفاوت معنی داری با بستر خشک نداشت)، درصد دانه های رسیده ، وزن هزار دانه ، عملکرد بود . بستر خشک نیز نسبت به دو روش دیگر از تأخیر بیشتری در گلدهی و برداشت برخوردار بود.

کلیدواژه ها

برنج, کشت مستقیم, نشاکاری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.