بررسی تاثیر منابع مختلف کودهای نیتروژنه بر عملکرد و کارایی کود های نیتروژنه در گندم

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_299
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 472
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فرخ غنی شایسته

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

عزیز مجیدی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

الناز حبشیانی

اعضای هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

محمد جعفر ملکوتی

استاد دانشگاه تربیت مدرس و مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان غربی

چکیده

به منظور بررسی میزان کارایی منابع مختلف کودهای نیترو ژنه در زراعت گندم آبی ، این تحقیق در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی به مدت یک سال زراعی (84-1383) با پنج تیمار در سه تکرار به شرح تیمار اول : شاهد (مصرف تمام عناصر غذایی بر اساس آزمون خا ک بدون نیترو ژن)، تیمار دوم : مصرف نیترو ژن از منبع اوره بر اساس آزمون خاک در سه تقسیط( ١٥٠ کیلو گرم در هکتار )، تیمار سوم : مصرف نیتروژن از منبع اوره بر اساس آزمون خا ک در دو تقسیط به صورت سرک بدون مصرف پایه ( ١٥٠ کیلو گرم در هکتار )، تیمار چهارم : مصرف نیتروژن به میزان ١٥٠ کیلوگرم در هکتاردر سه تقسیط (1/3 از منبع SCU به صورت پایه + 1/3 سر ک اول از منبع اوره + 1/3 سر ک دوم از منبع اوره ) و تیمار پنجم : مصرف نیترو ژن به میزان ١٥٠ کیلوگرم در هکتاردر سه تقسیط (1/3 از منبع کود کامل ما کرو بصورت پایه + 1/3 سرک اول از منبع اوره + 1/3 سر ک دوم از منبع اوره ) در اراضی ایستگاه تحقیقات کشاورزی میاندوآب در یک خا ک Fine silty mixed active mesic تحت گروه Typic Haploxerepts پیاده گردید. نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان داد که اثر تیمارها بر میزان عملکرد دانه در سطح پنج درصد معنی دار گردید (0/05=α) بطوریکه تیمار پنجم با ٥٤٣٥ کیلوگرم دانه باعث افزایش ٥٩ درصد عملکرد گردید که با تیمار های چهارم و دوم ، در یک کلاس قرار گرفتند . از نظر میزان پروتئین دانه اختلاف معنی داری بین تیمارها در سطح یک درصد مشاهده گردید (0/01=α) بطوریکه بیشترین میزان پروتئین دانه (11/21 درصد) در تیمار چهارم حاصل شد که با تیمار های سوم و چهارم در یک سطح قرار گرفتند . کارایی کودهای نیترو ژنه در تیمار پنجم برابر 13/4 کیلوگرم در کیلوگرم گردید . مصرف SCU بصورت پایه در تیمار چهارم نیز باعث افزایش قابل توجه درصد بازیافت ظاهری نیتروژن ( ٣١ درصد ) گردید. همچنین کارایی زراعی نیترو ژن در تیمار مصرف کود کامل ما کرو نسبت به سایر تیمارها دارای بیشترین مقدار بود.

کلیدواژه ها

کود نیتروژنه، عملکرد، کارایی کودی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.