اثرات آرایش کاشت بر برخی از صفات مورفولوژیک و کیفی در لوبیا

  • سال انتشار: 1385
  • محل انتشار: نهمین کنگره علوم زراعت و اصلاح نباتات ایران
  • کد COI اختصاصی: NABATAT09_096
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 520
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

آذرخش ترابی جفرودی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد زراعت

امیر فیاض مقدم

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه

عبداله حسن زاده

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی آذربایجان غربی

چکیده

به منظور بررسی اثرات آرایش های مختلف کاشت بر برخی از صفات رویشی و همچنین درصد و عملکرد پروتئین دانه در ٢ رقم لوبیا قرمز، آزمایشی بصورت طرح اسپیلت پلات فا کتوریل با طرح پایه بلو ک کاملا تصادفی با سه تک رار، درسال ١٣٨١ در دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه اجرا شد . تیمار اصلی شامل سه فاصله بین ردیف وتیمار های فرعی شامل دو رقم (درخشان و ناز) و سه فاصله بین دو بوته در ردیف بود . نتایج تجزیه واریانس داده ها نشا ن داد که اثر فاصله بین ردیف بر درصد پروتئین دانه معنی دار نبود . در مقابل اثر فاصله بین دو بوته در ردیف بر درصد پروتئین دانه در سطح احتمال ١% معنی دار گردید و با افزایش فاصله بین دو بوته در ردیف بر درصد پروتئین دانه افزوده شد . در این مطالعه بالاترین درصد پر وتئین دانه در آرایش کاشت 15*60 سانتی متر به دست آمد . بر اساس نتیجه تجزیه داده ها ، اثرات تیمار های فاصله بین ردیف و بین دو بوته در ردیف بر میزان عملکرد پروتئین دانه موثر بودند و با ک اهش فواصل بین و روی ردیف و یا افزایش تر اکم بوته ، بر عملکرد پروتئین دانه افزوده شد . در بین صفات رویشی مورد بررسی نیز فقط تعداد شاخه ها ی فرعی تحت تاثیر تغییرات فاصله بین ردیف قرار گرفت و با افزایش فاصله بین ردیف بر تعداد شاخه های فرعی افزوده شد . صفات تعداد شاخه های فرعی ، طولشاخه های فرعی و تعداد گره در شاخه های فرعی تنها تحت تاثیر فاکتور فاصله بین دو بوته در ردیف قرار گرفتند (در سطح احتمال ١ درصد ) و کم شدن فاصله بین دو بوته سبب کاهش این صفات گردید . این فا کتور اثر معنی داری بر طول و تعداد گره در شاخه اصلی از خود نشان نداد . به طور کلی در بین ارقام آزمایشی با این که رقم درخشان دارای درصد پروتئین بالاتری در دانه های خود بود ، رقم ناز سبب تولید عملکرد پروتئین بیشتری گردید.

کلیدواژه ها

آرایش کاشت، درصد پروتئین ، عملکرد پروتئین و خصوصیات رویشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.