ارائه الگویی جهت انتخاب روش مناسب اکتساب فناوری با استفاده از روش آنالیز فاکتور در شرکت آلوپن
- سال انتشار: 1387
- محل انتشار: فصلنامه تخصصی رشد فناوری، دوره: 5، شماره: 17
- کد COI اختصاصی: JR_TD-5-17_001
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 798
نویسندگان
عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان
چکیده
اکتساب فناوری به عنوان ابزاری حیاتی در جهت دستیابی به رقابت پذیری بین المللی و حرکت پایدار به سوی توسعه از اهمیت روزافزونی در فرایند توسعه کشورها برخوردار است. بدون دستیابی به دانش، مهارت ها و فناوری های رو به رشد نمی توان از آینده و حیات بلندمدت سازمان ها اطمینان حاصل نمود. شناسایی فرایند اکتساب فناوری و عوامل موثر بر آن و همچنین ایجاد زیرساخت های لازم برای جذب فناوری اکتساب داده شده از اهمیت اساسی برخوردار است. از این رو لازم است که با ایجاد یک ساختار مشخص و هدفمند برای اکتساب فناوری و در نظر گرفتن همه عوامل و جنبه های مختلف آن از اثربخش بودن اکتساب فناوری انجام شده اطمینان حاصل نمود. روش های مختلفی برای اکتساب فناوری و همکاری فناورانه وجود دارد که با توجه به نوع نیاز سازمان و محتوای فناوری و همچنین خصوصیات شرکت های اکتساب دهنده و اکتساب گیرنده بعضی از این روش ها کاراتر و اثربخش تر خواهند بود. شناسایی و تدوین مدل هایی که ما را به تصمیم گیری صحیح تر در زمینه اکتساب فناوری سوق دهد، دارای اهمیت زیادی است که علاوه بر هرز نرفتن سرمایه ها و توانمندی ها، منجر به ایجاد قابلیت ها و توانمندی های فناورانه مورد نظر در سازمان می شود. به هر حال اکتساب فناوری برای کشورهایی مانند کشور ما که از نظر سطح فناوری اختلاف زیادی با دیگر کشورها دارند و ناچار به پر کردن شکاف فناورانه خود هستند موضوعی بسیار مهم بوده و در صورت عدم وجود نگرش علمی نسبت به آن می تواند منجر به شکست و خطاهای جبران ناپذیری شود. در این مقاله سعی بر آن است تا با استفاده از روش آنالیز فاکتور، الگویی جهت شناسایی مناسب ترین روش اکتساب فناوری در شرکت ها ارائه گردد و الگوی مورد نظر در یک شرکت ایرانی آزمون گردد.کلیدواژه ها
اکتساب فناوری، آنالیز فاکتور، شرکتمقالات مرتبط جدید
- بررسی عوامل موثر بر توسعه عملکرد شغلی در سازمان تامین اجتماعی مورد مطالعه استان مازندران
- مروری بر شایستگی های مدیران منابع انسانی در راستای تفکر پارادوکسی
- توصیف نقش سیستم های اطلاعاتی منابع انسانی در مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شواهد
- از تکنواسترس تا نارضایتی: نقش میانجی تعارض کار-خانواده در سازمان انتقال خون ایران
- تغییر در ادراک کارکنان هنگام ادغام هوش مصنوعی با مدیریت منابع انسانی با نقش واسطه اعتماد به فناوری
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.