بررسی پارامترهای موثر در آلودگی خاک به فلزات سنگین درحاشیه راه شریانی تبریز جلفا

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: هشتمین کنگره ملی مهندسی عمران
  • کد COI اختصاصی: NCCE08_0981
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 771
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جعفر جمیلی

کارشناس ارشد مهندسی عمران محیط زیست دانشگاه تهران

محمدعلی عبدلی

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

اکبر باغوند

عضو هیئت علمی دانشکده محیط زیست دانشگاه تهران

علی وثوق

دکترای مهندسی عمران محیط زیست دانشگاه علم و صنعت

چکیده

راه شریانی 021 کیلومتری تبریز جلفا، از مهمترین راه های متصل کننده مرکز آذربایجان شرقی به منطقه آزاد ارس و از آنجا به کشورهای همسایه شمالی می باشد. همین امر باعث شده است تا این راه سالانه پذیرای حجم بالایی از انواع خودروهای سبک و سنگین که همواره بعنوان تولیدکننده های اصلی آلاینده های هوا مطرح بوده اند و همچنین خاک اطراف این راهها نیز همواره درمعرض خطر آلودگی و پسماندهای خشکحاصل از سفرها و تصادفات جاده ای باشد. از طرفی نتایج مطالعات موردی صورت گرفته بیانگر این واقعیت است که آلودگی خاک اطراف راهها به فلزات سنگین رابطه مستقیمی با تردد خودروهای عبوری و گازهای منتشر شده از اگزوز، موتور و لاستیکهای آنها دارد. در این تحقیق با بررسی حجم تردد و تخلفات جاده ای بعنوان ریسک بروز تصادفات از طریق سامانه های هوشمند ترددشماری و میزان پسماندهای باقی مانده از سفرها وتصادفات جاده ای از طریق تخمین های میدانی و همچنین آنالیز آزمایشگاهی 22 نمونه خاک به روش جذب اتمی در اطراف محور مذکور،ضمن تعیین میزان آلاینده های فلزات سنگین نمونه ها بااستفاده از شاخص تجمع زمینی مولر ) (Igeo ، رابطه تغییر آلاینده ها با پارامترهای حمل و نقلی و پسماند نیز موردبررسی قرارگرفت. نتایج نشان داد فلزات Co,Cr,Cu,Zn,Pb در کلاس صفر )غیرآلوده( و عنصر Ni درکلاس یک )آلوده تا آلودگی متوسط( ، عنصر Cd در کلاس دو )آلودگی متوسط( و فقط فلز Fe در کلاس 3 )آلودگی متوسط تا آلودگی زیاد( قراردارد. اما نقشه های ترسیم شده و همچنین نتایج ماتریس های همبستگی پیرسون گویای ارتباط تغییرات این عناصر با متغیرهای حمل و نقلی بودند.

کلیدواژه ها

فلزات سنگین, راههای شریانی، پسماند، خاک, آلودگی، پیرسون

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.