فضای بینابین، عامل پیوند فضایی (مطالعه موردی: بازار آمل)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: اولین کنفرانس معماری و فضاهای شهری پایدار
  • کد COI اختصاصی: ASUSC01_476
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1254
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی محمدی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری

شکرالله حسن زاده داودی

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری

علی قلی زاده خراط

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری

مهدی شکری

دانشجوی کارشناسی ارشد معماری

چکیده

در بافت های تاریخی شهرهای کهن ایرانی فضاهای رابطی با شکل، کارکرد و معانی متعددی میان عناصر مختلف وجود داشته است که عامل مهم پیوند فضایی عناصر معماری و شهری به یکدیگر با هویتی واحد محسوب می شده است. شهری که در رابطه ی فضا و توده شهری، غلبه با توده شهری است و فضای شهری گذرگاهی است برای عبور انسان از بین توده های ساختمانی، بسان راهی که از میان درختان، در جنگلی ا نبوه می گذرد و چون به فضایی گسترده می رسد مملو از نور شادی می گردد. شهر گذشته شهری است دارای شهریت و شهروند، شهری مملو از حیا شهری، ا ما شهر امروز، شهری است آکنده از بناهای آزاد و خودمختار، بی هیچ پیوندی با بناها و فضاهای پیرامونی و بی تفاوت نسبت به آنها، شهری با ویژگی های کالبدی یکسان، بدین منظور، مقاله رهیافت خود را به بررسی و تحلیل مفهوم فضا و فاضی بینابین در معماری بومی قرار داده است. ابتدا مفهوم فضا، بینابینی و فضای بینابین به صورت کلی و فارغ ار جهت گیری سبکی و گرایشی به اختصا تبیین گردیده، پس از آن به ارائه ی تعاریف فضای بینابین با استناد به گفته ی محققان و اندیشمندان حوزه های هنر و معماری پرداخته شده است. با بررسی این مفهوم در بازار آمل، تفاوت های کیفی آن که مفاهیمی از فضا را مبدأ و اصل در کار خود قرار داده، ارائه گردیده است که نشان می دهد معماری تخصص گرای بومی با انگاره های ذهنی انسان (در شکل اصیل و بومی خود) متفاوت و گاه کاملاً متضاد است. در نهایت مشخصات و ویژگی های فضای بینابین در قالب الگوی نظری تحقیق مبین نقش این فضا در هویت بخشی گستره ی فضای معماری از طریق تأثیر مستقیم در سازماندهی فضایی می باشد.

کلیدواژه ها

فضا، فضای بینابین، بازار، آمل

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.